Lockdown: «Κρυφά ρεβεγιόν», εκκλησίες, «αποδράσεις» στην επαρχία, υπαίθρια «δοκιμαστήρια» στο στόχαστρο ΕΛ.ΑΣ

0
33

Ρεπορτάζ Άννα Μαρούλη

Εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι, τσουχτερά πρόστιμα, «σφράγισμα» και… αποστειρώσεις περιοχών με αυξημένα επιδημιολογικά φορτία περιλαμβάνει ο γιορτινός σχεδιασμός της αστυνομίας όπως τονίζουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ στο Skaigr.

 • Για σπίτια – «κρυφά ρεβεγιόν»: Σε περίπτωση που υπάρχει καταγγελία ή πληροφορία θα διερευνάται και εφόσον απαιτηθεί θα μεταβεί στο σημείο η αστυνομία ακόμα και με την παρουσία δικαστικού λειτουργού (εισαγγελέα ή δικαστή). 

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.: 80588 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5509/Β/15-12-2020 για τα ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24-25 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.

 • Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνεια: Θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο Skaigr
 •  Για εκκλησίες: Γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές καθώς και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας έρχονται σε επαφή με μητροπολίτες και τοπικοί αστυνομικοί με τους ιερείς για να υπάρχει συνεργασία στην τήρηση των μέτρων.

«Σφραγίσματα» ΕΛ.ΑΣ

 • Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ επικεντρώνονται σε διόδια, εισόδους και εξόδους των πόλεων, σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) και σε χώρους που μπορεί να υπάρχει συγχρωτισμός όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες
 • Ειδικά για τα διόδια οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί: Περνάνε έλεγχο όλα τα διερχόμενα οχήματα. 
 • Έχει αναπτυχθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για τον έλεγχο της κυκλοφορίας. Δεν αποκλείεται ακόμη και διακοπή κυκλοφορίας σε κάποιους κεντρικούς δρόμους και έλεγχος όλων των διερχόμενων οχημάτων για το αν κινούνται νόμιμα ή όχι, ιδιαίτερα τις ημέρες των ρεβεγιόν από τις 21.00 το βράδυ και μετά
 • Έλεγχοι και σε εμπορικούς δρόμους για επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων μεταξύ αυτών και του click away (αν τηρούνται οι αποστάσεις, αν έχουν πάει με ραντεβού σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα κλπ). 
 • Επίσης, συγκεκριμένα για τη Δυτική Αττική από 18 Δεκεμβρίου υπάρχει εφαρμογή ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου με εντατικούς ελέγχους λόγω του καθολικού lockdown. 
 • Ασπρόπυργος, Μέγαρα και Ελευσίνα: Αυστηροί έλεγχοι από αστυνομικές δυνάμεις -σταθερές και κινούμενες- .Οι έλεγχοι γίνονται από όλες τις υπηρεσίες ΓΑΔΑ (ΟΠΚΕ, ΟΕΠΤΑ, Άμεση δράση-ΔΙ.ΑΣ., Ομάδας “Ζ” και Υπηρεσία τροχαίας).
 • Υπάρχουν κλιμάκια αστυνομικών ελέγχων στις εισόδους και εξόδους της Π.Ε Κοζάνης – Ελέγχονται όλοι όσοι μπαίνουν και βγαίνουν. 
 • Αυστηροί αστυνομικοί έλεγχοι σε σταθερά σημεία στην πόλη της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, περιπολίες και κατά περίπτωση παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και σε επαρχιακές περιοχές. Οι έλεγχοι στις εν λόγω περιοχές γίνονται από το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων, τις υπηρεσίες Τροχαίας, Ασφάλειας και τα αστυνομικά τμήματα.
 • Για υπαίθρια «Κορωνοπάρτι»: Μετά από καταγγελία, πληροφορία ή τυχαίο έλεγχο αστυνομίας, η ΕΛ.ΑΣ το διερευνά και μεταβαίνει στο σημείο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, επιβάλλονται αντίστοιχα πρόστιμα ή γίνονται συλλήψεις όπως στην περίπτωση Βόλου
 • Ελέγχεται ο αριθμός των ατόμων για συναθροίσεις που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 9 άτομα σε ανοιχτούς χώρους.
 •  Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλης Καραμαλάκης καθιέρωσε καθημερινές επικοινωνίες μέσω τηλεδιασκέψεων με τη συμμετοχή  των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθυντών ή και των Διευθυντών Διευθύνσεων Αστυνομίας της χώρας, κάθε απόγευμα, με σκοπό να ενημερώνεται για τους ελέγχους και τις παραβάσεις της εκάστοτε περιφέρειας καθώς και άλλα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή και να δίνει τις αντίστοιχες κατευθύνσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας.
 • Έχουν συγκροτηθεί ειδικά συνεργεία ελέγχου από κάθε διεύθυνση αστυνομίας αποκλειστικά για τον έλεγχο τήρησης μέτρων covid-19 (κορωνοιού), τόσο αυτοτελώς αλλά και σε συνεργασία με τους άλλους φορείς (λιμενικό, εθνική αρχή διαφάνειας κλπ). 
 • Στο δρόμο βρίσκονται και οι ίδιοι οι Γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές και οι Αστυνομικοί Διευθυντές της χώρας και επιτηρούν τα μέτρα.
 • Συνεχίζονται τα ειδικά ηχητικά μηνύματα από περιπολικά για την ενημέρωση ότι δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τις βραδινές ώρες.  
 • Φορείς ελέγχου: Υπάρχει η δυνατότητα να βεβαιώνουν πρόστιμα και να προβαίνουν σε ελέγχους εκτός από την ΕΛ.ΑΣ και η Δημοτική Αστυνομία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.), οι Υγειονομικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού, οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές στο Skaigr λόγω του ότι η κατάσταση με τον κορωνοιό είναι δυναμική και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν, τα επιχειρησιακά σχέδια αλλάζουν επίσης ανάλογα με τα μέτρα που ορίζονται κάθε φορά ενώ επισημαίνεται ότι σκοπός δεν είναι η βεβαίωση παράβασης αλλά η προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε συνεργασία με ΓΓΠΠ και την επιτροπή λοιμωξιολόγων ώστε αν χρειαστεί να αναθεωρηθεί – επικαιροποιηθεί το σχέδιο τους σε κατά τόπους περιοχές και την επικράτεια. 

Υπενθυμίζεται ότι ο υψηλός για τα μέχρι τώρα δεδομένα της χώρας μας αριθμός των κρουσμάτων οδήγησε στην παράταση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σε όλη τη χώρα λόγω του κορωνοϊού, μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου και σε αυστηρά τοπικά lockdown στην Δυτική Αττική και Π.Ε Κοζάνης.

Χαραμάδα ελπίδας, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι μια σειρά εμβoλίων μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Μάλιστα για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορωνοιού προς τα εμβολιαστικά κέντρα η ΕΛ.ΑΣ έχει καταρτίσει το σχέδιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», ένα αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας, για την επιχείρηση εμβολιασμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Πηγή: skai.gr