Λιβυκό: Τα ΗΑΕ θέλουν συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ, αλλά… στηρίζουν Χαφτάρ

0
102

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν μεν, σήμερα Πέμπτη, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Λιβύη να δεσμευθούν στην υπό τον ΟΗΕ πολιτική διαδικασία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, την ίδια στιγμή ωστόσο στήριξαν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και ο οποίος έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη.

Η ανακοίνωση των ΗΑΕ δεν σχολιάζει άμεσα τη διακήρυξη του Χάφταρ την περασμένη Δευτέρα ότι ο στρατός του θα αναλάβει την εξουσία παραβιάζοντας μια πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 και ήταν η βάση για κάθε διεθνή ειρηνευτική προσπάθεια.

Τα ΗΑΕ «συγχαίρουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό για την πραγματοποίηση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Εμιράτων, όπου εκφράζεται «η κατηγορηματική τους απόρριψη της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης» υπέρ της αντίπαλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται η υποστήριξη των ΗΑΕ για μια πολιτική επίλυση στη βάση της διάσκεψης του Βερολίνου, και καλούνται «όλα τα μέρη να δεσμευθούν στην πολιτική διαδικασία υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών».

Τα Εμιράτα θεωρούνται από πολλούς ειδικούς ως ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Χαφτάρ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr