Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα χορήγησης του εμβολίου της Pfizer στη Βρετανία

0
36

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Για μια οργανωτικά περίπλοκη άσκηση έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναφερόμενος στη διανομή του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού στα σημεία εμβολιασμού των κατοίκων της Βρετανίας.

Ο κ. Τζόνσον είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ ότι θα χρειαστούν «μερικοί μήνες» για να εμβολιαστούν οι πιο ευπαθείς πολίτες μετά από την έναρξη του προγράμματος χορήγησης του σκευάσματος την ερχόμενη εβδομάδα.

Για αυτό προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να παρασυρθεί κανείς από υπεραισιοδοξία ή να πιστέψει αφελώς ότι η μάχη τελείωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού συστήματος υγείας NHS Σάιμον Στίβενς είπε ότι η διάθεση του εμβολίου θα γίνει σταδιακά, με το μεγαλύτερο ποσοστό των εμβολιασμών για τους πολίτες στη λίστα προτεραιότητας να έχει προγραμματιστεί για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ή Απριλίου.

Ο κ. Στίβενς είπε επίσης ότι το εμβόλιο θα χορηγείται αρχικά σε 50 νοσοκομεία της χώρας όπου υπάρχουν τα απαραίτητα ψυγεία για την αποθήκευση του εμβολίου στους -70 βαθμούς Κελσίου που απαιτούνται. Θα ακολουθήσουν περίπου χίλια τοπικά κέντρα εμβολιασμού υπό την εποπτεία των κατά τόπους γενικών ιατρών, μετά ορισμένα μεγάλα κέντρα μαζικών εμβολιασμών σε διάφορα σημεία της χώρας και από τις αρχές του επόμενου έτους το εμβόλιο θα χορηγείται και σε φαρμακεία.

Πάντως ο κ. Στίβενς είπε ότι αρχικά ο εμβολιασμός θα γίνει στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών που θα καλούνται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και όχι στους φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας που είναι στην κορυφή της λίστας προτεραιότητας, καθώς δεν έχει ακόμα εγκριθεί μέθοδος μεταφοράς του σκευάσματος εκτός νοσοκομείων.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον συμπλήρωσε ότι ελπίζει σύντομα η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων να εγκρίνει το διαμοιρασμό των 975 δόσεων που θα υπάρχουν σε κάθε πακέτο αποστολής από την Pfizer σε μικρότερες ποσότητες, ώστε σε κάθε οίκο ευγηρίας να αποστέλλεται ο ακριβής αριθμός των απαιτούμενων δόσεων και να αποφεύγεται έτσι η αλλοίωση των δόσεων που περισσεύουν.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του εμβολίου κατά της COVID-19 είναι μία «τεράστια» και «συγκινητική» στιγμή, εκφράζοντας το θαυμασμό του για τους επιστήμονες.

Πηγή: skai.gr