Λευκός Οίκος: Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ στην Ουκρανία

0
7

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι το 90% των στρατιωτών της Βάγκνερ που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τον Δεκέμβριο ήταν πρώην κατάδικοι

Πάνω από 30.000 άνδρες είναι οι απώλειες της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ στην Ουκρανία, ανέφερε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν ότι το 90% των στρατιωτών της Βάγκνερ που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τον Δεκέμβριο ήταν πρώην κατάδικοι, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

Ο αρχηγός της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν τον ουκρανικό οικισμό Παρασκοβίιφκα, που συνορεύει στα βόρεια με την πόλη Μπαχμούτ, πεδίο της μεγαλύτερης σε διάρκεια μάχης στο Ντονμπάς εδώ και ένα χρόνο.

«Παρά το μπλόκο των πυρομαχικών, παρά τις βαριές απώλειες και τις αιματηρές μάχες, οι άνδρες μας κατέλαβαν ολόκληρο τον οικισμό Παρασκοβίιφκα», δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τον ισχυρισμό αυτόν του Πριγκόζιν.

Για περισσότερους από έξι μήνες, η Βάγκνερ και ο ρωσικός στρατός προσπαθούν να καταλάβουν την Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, μια πόλη περιορισμένης στρατηγικής σημασίας αλλά που έχει αποκτήσει μεγάλη συμβολική σημασία λόγω της διάρκειας και της σκληρότητας των μαχών.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν τις τελευταίες εβδομάδες να περικυκλώσουν την Μπαχμούτ και κατάφεραν να αποκλείσουν αρκετούς δρόμους προς την πόλη, ζωτικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων εκεί.

Η Παρασκοβίιφκα βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης Μπαχμούτ, στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη βομβαρδισμένη πόλη με το Σιβέρσκ.

Η αναφορά του Πριγκόζιν σήμερα σε «μπλόκο πυρομαχικών» φαίνεται να αποτελεί δημόσια κριτική στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο κατηγορεί για υλικοτεχνική αναποτελεσματικότητα, εν μέσω διαφωνιών μεταξύ του αρχηγού της Βάγκνερ και της στρατιωτικής διοίκησης.

Τη Δευτέρα, η ομάδα Βάγκνερ ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την Κράσνα Χόρα, μια μικρή πόλη κοντά στην Παρασκοβίιφκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr