Λευκός Νάνος: Το αστέρι που θα μπορούσε να κατοικηθεί

0
57

Την παρουσία ενός πλανήτη που δυνητικά θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή εντόπισαν επιστήμονες κοντά σε έναν θνήσκοντα ήλιο, σύμφωνα με Βρετανούς αστρονόμους.

Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας δυνητικά κατοικήσιμος πλανήτης θα έχει βρεθεί σε τροχιά γύρω από ένα τέτοιο αστέρι, που ονομάζεται «λευκός νάνος».

Ο πλανήτης εντοπίστηκε στην «κατοικήσιμη ζώνη» του άστρου, όπου δεν έχει ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό για να συντηρηθεί η ζωή.

Η μελέτη δημοσιεύεται στις μηνιαίες ανακοινώσεις της Royal Astronomical Society.

Ο καθηγητής Jay Farihi του University College του Λονδίνου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε ότι αυτό το εύρημα ήταν κάτι εντελώς νέο για τους αστρονόμους.

«Είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί οτιδήποτε στην κατοικήσιμη ζώνη ενός λευκού νάνου. Και έτσι υπάρχει η πιθανότητα ζωής σε έναν άλλο κόσμο», είπε στο BBC News.

Ενώ τα πολύ μεγάλα αστέρια προκαλούν μαύρες τρύπες όταν πεθαίνουν, τα μικρότερα, όπως ο δικός μας ήλιος γίνονται λευκοί νάνοι – αστέρια που έχουν εξαντλήσει όλα τα καύσιμα στον πυρήνα τους και έχουν χάσει τα εξωτερικά τους στρώματα.

Έχουν συνήθως το μέγεθος ενός πλανήτη και εκπέμπουν ένα μπλε-λευκό φως όταν σχηματίστηκαν για πρώτη φορά.

Ο πλανήτης, ο οποίος απέχει 117 έτη φωτός από τη γη, θεωρείται ότι είναι 60 φορές πιο κοντά στο αστέρι από ό,τι ο πλανήτης μας στον ήλιο.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr