Λευκορωσία: Δέκα χρόνια φυλακή στον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης 2022 Άλες Μπιαλιάτσκι

0
17

Ο ακτιβιστής που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία, θεωρείται αντίπαλος του Πούτιν και είναι φυλακισμένος από τον Ιούλιο του 2021

Σε κάθειρξη δέκα ετών, καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο στη Λευκορωσία ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 2022 Άλες Μπιαλιάτσκι. 

Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση την οποία έχει ιδρύσει ο καταδικασθείς.

Ο Μπιαλιάτσκι, ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας και ιδρυτής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna η οποία παρείχε νομική και οικονομική βοήθεια στους διαδηλωτές στη διάρκεια του κύματος διαδηλώσεων το 2020 στη Λευκορωσία, καταδικάστηκε για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και φοροδιαφυγή.

Ο ίδιος έχει πει πως διώκεται για πολιτικούς λόγους.

Σε ανακοίνωση η Viasna διευκρινίζει πως δύο συγκατηγορούμενοι του Μπιαλιάτσκι, οι οποίοι έχουν επίσης φυλακιστεί, ο Βαλεντίν Στεφάνοβιτς και ο Βλαντίμιρ Λάμπκοβιτς, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης εννέα και επτά ετών αντίστοιχα.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως υπάρχουν περίπου 1.500 πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία, με πολλούς από αυτούς να έχουν συλληφθεί μετά την καταστολή των διαδηλώσεων το 2020, οι οποίες ξέσπασαν αφού ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο διακήρυξε πως επανεξελέγη στις εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τη Δύση και τη λευκορωσική αντιπολίτευση σημαδεύτηκαν από νοθεία.

Ο Μπιαλιάτσκι είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2022 από κοινού με τη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial και την ουκρανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr