Κυρίαρχη η Όμικρον στο Λονδίνο – Για «τεράστια έξαρση» προειδοποιεί ο Τζόνσον

0
27

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Η παραλλαγή Όμικρον έχει πλέον καταστεί κυρίαρχη στο Λονδίνο καθώς σε αυτή αναλογεί πάνω από το 50% των κρουσμάτων Covid που έχουν επιβεβαιωθεί στη βρετανική πρωτεύουσα με βάση προκαταρκτικά νεότερα στοιχεία, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Evening Standard ο επόπτης δημόσιας υγείας της πόλης.

Ο καθηγητής Κέβιν Φέντον είπε ότι οι αναλύσεις των δειγμάτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επιβεβαιώνει πως η Όμικρον έχει υπερκεράσει τη Δέλτα. Τα στοιχεία δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από την αρμόδια Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας Ην. Βασιλείου (UKHSA), αλλά τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ είχε πει πως η Όμικρον θα είναι η επικρατούσα παραλλαγή στο Λονδίνο έως το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο καθηγητής Φέντον ανέφερε επίσης ότι οι νοσηλευόμενοι φορείς κορωνοϊού στο Λονδίνου έχουν ανέλθει στους 1.360, δηλαδή στους περισσότερους από τις αρχές Μαρτίου, όταν η πόλη εξερχόταν του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η πλειοψηφία αυτών δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι και «σχεδόν όλοι» είναι φορείς της παραλλαγής Δέλτα.

Σημειώνεται ότι έως και 2 εκατομμύρια κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Με το σύστημα δημόσιας υγείας NHS στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού πλέον λόγω αναμενόμενης αύξησης στις νοσηλείες και λόγω της επιτάχυνσης του προγράμματος χορήγησης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, έχει απευθυνθεί κάλεσμα για ενίσχυση του νοσηλευτικού δυναμικού.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Abicare που παρέχει νοσηλευτική περίθαλψη κατ’ οίκον είπε στον Guardian ότι έχει αρχίσει να προσλαμβάνει πρόσθετο αριθμό Βρετανών νοσηλευτών που ζουν στην Ελλάδα, στην Ισπανία και αλλού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες φροντίδας ασθενών υπό ανάρρωση που μεταφέρονται από νοσοκομεία του Λονδίνου σε ξενοδοχεία ώστε να αδειάσουν κλίνες για ασθενείς Covid.

Την ανησυχία των υγειονομικών αρχών της Βρετανίας για τη διασπορά της Όμικρον κατέστησαν σαφή αξιωματούχοι διαφόρων οργανισμών που κατέθεταν το πρωί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Η επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της UKHSA Δρ Σούζαν Χόπκινς είπε ότι ο χρόνος διπλασιασμού την λοιμώξεων από την Όμικρον βαίνει μειούμενος από το διήμερο με το τριήμερο που ίσχυε αυτή την περίοδο. Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό λόγω της Όμικρον είναι τρεις με οκτώ φορές μεγαλύτερος από ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα.

Ο επικεφαλής του τμήματος δεδομένων της ίδιας υπηρεσίας καθηγητής Στίβεν Ράιλι σημείωσε, ωστόσο, ότι θα υπάρξει ένα φυσικό όριο στη χρονική διάρκεια της διασποράς της παραλλαγής σε αυτό τον υψηλότατο ρυθμό.

Η Δρ Χόπκινς κάλεσε, εξάλλου, τους κατοίκους της χώρας να υποβάλλονται σε rapid τεστ πριν φύγουν από το σπίτι για χώρους όπου θα υπάρχει συνάθροιση ανθρώπων.

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε το υπουργικό συμβούλιο, που μετά από μήνες συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, ότι «έρχεται τεράστια έξαρση της Όμικρον». Ο αρχίατρος Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι είπε στους υπουργούς ότι αναμένεται «σημαντική αύξηση στις νοσηλείες» λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Πάντως εμφανιζόμενη μέσω βιντεοσύνδεσης στη βρετανική κοινοβολευτική επιτροπή η επικεφαλής του Ιατρικού Συνδέσμου Νότιας Αφρικής Αντζελίκ Κούτζι είπε ότι δεν συντρέχει λόγος αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων καθώς τα κρούσματα της Όμικρον είναι κατά κύριο λόγο ήπια.

Κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί, να φορά μάσκα και να αποφεύγει τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Σε άλλη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την αφαίρεση από την κόκκινη ταξιδιωτική λίστα και των 11 αφρικανικών χωρών που βρίσκονταν σε αυτή, καθώς πλέον η παραλλαγή Όμικρον είναι ευρέως διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα διατηρηθούν πάντως τα διαγνωστικά τεστ που απαιτούνται για τους επισκέπτες από όλες τις χώρες του εξωτερικού.

Επανέλαβε δε ότι ενώ τα ταυτοποιημένα περιστατικά της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 4.713, η εκτίμηση της UKHSA είναι πως υπάρχουν στην πραγματικότητα πάνω από 200.000 νέες λοιμώξεις της Όμικρον κάθε μέρα.
 

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr