Κορωνοϊός – Βρετανία: Φόβοι για το «απερίσκεπτο» σχέδιο άρσης όλων των περιορισμών

0
176

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Γιατροί, επιστήμονες, δήμαρχοι, συνδικάτα, οργανώσεις αρωγής και η αντιπολίτευση έχουν διατυπώσει ανησυχία και κριτική μετά από την απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να άρει από τις 19 Ιουλίου σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία.

Πρακτικά από συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση στο χειρισμό της πανδημίας δείχνουν ότι τα μέλη της προέτρεψαν τους υπουργούς να διατηρήσουν μια ελάχιστη βάση περιορισμών, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και η εργασία από το σπίτι.

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι προειδοποίησαν ότι η πλήρης άρση των περιορισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε «υπερμετάδοση» του κορωνοϊού μέσω μαζικών εκδηλώσεων.

Ανέφεραν επίσης ότι το φθινόπωρο και το χειμώνα θα μπορούσαν να απαιτηθούν «πιο δυνατά» μέτρα, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Μπόρις Τζόνσον ότι η έξοδος από το lockdown θα είναι «μη αναστρέψιμη». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απειλή μιας νέας «παραλλαγής ανησυχίας» που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στη χώρα.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ έκανε λόγο για «απερισκεψία» και ζήτησε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα μέσα συγκοινωνίας.

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου Δρ Τσάαντ Νάγκπολ σχολίασε ότι γίνεται «όλο και πιο ανησυχητική» η απόφαση για πλήρη κατάργηση των περιορισμών ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις για επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Ζήτησε και αυτός να παραμείνει υποχρεωτική τουλάχιστον η χρήση μάσκας μέχρι να εμβολιαστεί πλήρως μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

Ο δήμαρχος του Λίβερπουλ Στιβ Ρόδεραμ παρέπεμψε σε δημοσκόπηση που δείχνει πως το 71% των πολιτών θέλει να παραμείνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα συγκοινωνίας. Σχολίασε ότι «οι μόνες γνώμες για τις οποίες φαίνεται πως ενδιαφέρεται ο Μπόρις Τζόνσον είναι αυτές των βουλευτών του», μια αιχμή για τις συνεχείς πιέσεις από δεκάδες Συντηρητικούς βουλευτές για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

Ανάλογες θέσεις διατύπωσαν και οι μητροπολιτικοί δήμαρχοι Μάντσεστερ και Δυτικού Γιόρκσιρ, Άντι Μπέρναμ και Τρέισι Μπράμπιν αντίστοιχα, ενώ ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν είπε ότι θα έχει συζητήσεις με την κυβέρνηση και με τους υπεύθυνους του υπογείου σιδηροδρόμου της πρωτεύουσας για καθοριστεί η πολιτική για τη χρήση μάσκας από τους επιβάτες.

Η οργάνωση στήριξης καρκινοπαθών Blood Cancer UK ανέφερε ότι ο λόγος για τον οποίο πολλά ευάλωτα άτομα μπορούσαν να χαρούν μια έξοδο από το σπίτι και μια αίσθηση κανονικότητας ήταν επειδή οι υπόλοιποι πολίτες φορούσαν μάσκα και τηρούσαν αποστάσεις, υποχρεώσεις που καταργούνται σε δύο εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων εστίασης καλωσόρισαν τις ανακοινώσεις ως «σπουδαίο ορόσημο» στην πορεία προς τη συμβίωση με τον κορωνοϊό.

Επίσης, ο καθηγητής του Imperial College Νιλ Φέργκιουσον, στις εκτιμήσεις του οποίου πολλοί αποδίδουν εν μέρει τις αποφάσεις για τα πρώτα lockdown, δήλωσε ότι οι θάνατοι θα είναι πολύ λιγότεροι στο τρέχον κύμα της πανδημίας, λόγω των εμβολίων.

«Είναι ένα μικρό στοίχημα, είναι ένα μικρό πείραμα αυτή τη στιγμή, αλλά νομίζω ότι δικαιολογείται και είμαι αρκετά αισιόδοξος, αλλά η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη», πρόσθεσε αναφερόμενος στην άρση των περιορισμών.

Ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, εν τω μεταξύ. παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού θα αυξηθεί «σημαντικά» μετά από την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC εκτίμησε ότι η χώρα θα μπορούσε να δει έως και 50.000 κρούσματα ημερησίως γύρω στις 19 Ιουλίου και ενδεχομένως 100.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στο καλοκαίρι.

«Αλλά αυτό που έχει περισσότερη σημασία από οτιδήποτε άλλο είναι οι αριθμοί των νοσηλειών και των θανάτων και εκεί είναι που η σύνδεση έχει αποδυναμωθεί σημαντικά», τόνισε ο κ. Τζάβιντ.

Σε άλλη πρωινή συνέντευξή του, στο Sky News, ο Βρετανός Υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν μπορούμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου το μόνο πράγμα το οποίο σκεφτόμαστε είναι η Covid». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία των οποίων η περίθαλψη για άλλα νοσήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας έχει καθυστερήσει λόγω των μέτρων για την πανδημία.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr