Κορωνοϊός: Στόχο 100.000 διαγνωστικών τεστ την ημέρα έθεσε η Βρετανία

0
102

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη διενέργεια 100.000 διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό την ημέρα έως το τέλος του μήνα, έθεσε ως στόχο ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, εν μέσω εντεινόμενης κριτικής κατά της κυβέρνησης για ελλιπή προετοιμασία.

Ο κ. Χάνκοκ παρουσίασε ένα σχέδιο πέντε σημείων για τη διεύρυνση των διαγνωστικών ελέγχων κατά σειρά προτεραιότητας σε ασθενείς, σε προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας NHS, σε εργαζόμενους σε κρίσιμα επαγγέλματα και στο γενικό πληθυσμό.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση των διαγνωστικών τεστ που γίνονται τώρα, με βάση ρινοφαρυγγικό δείγμα, από 10.000 σε 25.000 στο τέλος Απριλίου. Τα τεστ αυτά διαπιστώνουν αν κάποιος είναι αυτή τη στιγμή φορέας.

Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει τη διενέργεια τεστ αντισωμάτων, δηλαδή τεστ αίματος με αποτελέσματα εντός 20 λεπτών, που δείχνουν αν κάποιος έχει προσβληθεί στο παρελθόν από τον κορωνοϊό και επομένως έχει αναπτύξει έστω πρόσκαιρη ανοσία.

Ο κ. Χάνκοκ αποκάλυψε ότι πέρα από τα τεστ αντισωμάτων της αγοράς αναπτύσσεται ένα διαγνωστικό τεστ αντισωμάτων υψηλής ακρίβειας από την κρατική αρχή δημόσιας υγείας.

Ο στόχος των 100.000 αφορά όλα τα παραπάνω είδη των τεστ.

Προσπαθώντας να εξηγήσει τις καθυστερήσεις στη διενέργεια των τεστ, ο κ. Χάνκοκ είπε ότι κάποια από τα προτεινόμενα από εταιρείες έχουν αποτύχει στις κλινικές δοκιμές. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία έχει μεν από τα καλύτερα επιστημονικά εργαστήρια, αλλά όχι πολλά σε αριθμό, όπως η Γερμανία. Για το λόγο αυτό, σημείωσε, πλέον τεστ θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά και σε πανεπιστημιακά εργαστήρια.

Αναφέρθηκε επίσης σε ελλείψεις υλικών που απαιτούνται για τα τεστ, ελλείψεις που όπως υποστήριξε σταδιακά καλύπτονται από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο κ. Χάνκοκ είπε επίσης ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βρετανία διπλασιάζονται κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες, με τους νοσηλευόμενους ασθενείς να έχουν φτάσει πλέον τους 12.949. Όπως είπε, τη νύχτα της Τετάρτης υπήρχαν 1,821 διαθέσιμες κλίνες κρίσιμης φροντίδας στα νοσοκομεία της χώρας, χωρίς να υπολογίζονται οι χιλιάδες κλίνες των νοσοκομείων εκστρατείας που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται.

Η χώρα μέτρα πλέον πάνω από 33.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 2.921 νεκρούς.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για ελλιπή προμήθεια γιατρών και νοσηλευτών με υλικά ατομικής προστασίας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι 45 εκατομμύρια τεμάχια εξοπλισμού ατομικής προστασίας διανεμήθηκαν μόνο χθες σε νοσοκομεία με τη βοήθεια του στρατού.

Ο κ. Χάνκοκ ανακοίνωσε επίσης τη διαγραφή χρεών του NHS ύψους 13,4 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ο ιατρικός διευθυντής του NHS Στίβεν Πόουις, εξάλλου, είπε ότι δημιουργεί μία αισιοδοξία η έστω πρώιμη επιστημονική εκτίμηση ότι ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών έχει μειώσει την «αναπαραγωγική αξία» του ιού, το πόσους συνανθρώπους του δηλαδή μπορεί να προσβάλει ένας φορέας του Covid-19.

Ο κ. Πόουις σχολίασε επίσης ότι η παγκόσμια προσπάθεια για παρασκευή εμβολίου είναι η μεγαλύτερη επιστημονική προσπάθεια στην ιστορία.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr