Κορωνοϊός: Σενάριο «ολικού κοινωνικού lockdown» στη Βρετανία

0
57

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η κυβέρνηση Τζόνσον «ετοιμάζεται να επιβάλει ένα ολικό κοινωνικό lockdown» στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Βρετανίας και δυνητικά στο Λονδίνο ώστε να αντιμετωπιστεί η διευρυνόμενη διασπορά του κορωνοϊού, αναφέρουν σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα οι Times.

Σύμφωνα με τα μέτρα που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, όλες οι παμπ, τα εστιατόρια και τα μπαρ σε αυτές τις περιοχές θα διατάσσονταν να κλείσουν εντελώς αρχικά για περίοδο δύο εβδομάδων.

Επίσης, θα απαγορευόταν επ’ αόριστο η συνάντηση μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε κλειστό χώρο.

Ανοιχτά, ωστόσο, θα παρέμεναν τα σχολεία, τα καταστήματα λιανικής, τα εργοστάσια και τα γραφεία, για τις περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι.

Το «κοινωνικό lockdown», που αποσκοπεί στον περιορισμό την κοινωνικών επαφών με το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία, είχε παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο για την COVID-19 που είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα πριν από τις αποφάσεις για τους πιο πρόσφατους περιορισμούς, που περιλάμβαναν το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 10 τη νύχτα.

Κυβερνητική πηγή που επικαλούνται οι Times αναφέρει ότι «η χώρα και το κόμμα δεν ήταν έτοιμοι για περαιτέρω μέτρα την περασμένη εβδομάδα, δεν υπήρχε ευρεία κατανόηση του πόσο μεγάλο θα μπορούσε να είναι το δεύτερο κύμα».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι σκληρότεροι περιορισμοί στις κοινωνικές συναναστροφές είναι «αναπόφευκτοι» σε ορισμένες περιοχές της χώρας με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από σήμερα, εξάλλου, όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό ή ενημερώνονται από το πρόγραμμα ιχνηλάτησης ότι έχουν έρθει σε επαφή με φορέα του ιού είναι δια νόμου υποχρεωμένοι να θέτουν εαυτόν σε απομόνωση.

Η αστυνομία θα αρχίσει να πραγματοποιεί συχνούς ελέγχους, με τα πρόστιμα για τους παραβάτες να φτάνουν έως και τις 10.000 λίρες.

Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση πρέπει να ανανεώσει τις εξουσίες που έχει λάβει από το νόμο για την ταχεία εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον αντιμετωπίζει, ωστόσο, αντιδράσεις από μερίδα των Συντηρητικών βουλευτών του που ζητούν με τροπολογία να έχει η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφο επί όποιων έκτακτων εκτελεστικών εξουσιών για την πανδημία.

Όπως, τέλος, έγινε γνωστό, το μπαρ του κοινοβουλίου εξαιρούνται από την υποχρέωση να κλείνουν στις 10 τη νύχτα, καθώς χαρακτηρίζονται «καντίνα χώρου εργασίας». Πρώην βουλευτής σχολίασε ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνει το κοινοβούλιο εστία έξαρσης του ιού.
 

Πηγή: skai.gr