Κορωνοϊός: «Ψυχρός Πόλεμος» για τις μάσκες και τα μέτρα προστασίας

0
113

Ένας παγκόσμιος κατασκοπευτικός πόλεμος φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου οι χώρες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού να προμηθευτούν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

Στην Γαλλία έγινε γνωστό πως μέρος παρτίδας μασκών από την Κίνα που προορίζονταν για την γαλλική επαρχία Γκραντ Εστ άλλαξε χέρια κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και βρέθηκε να ταξιδεύει αεροπορικώς για τις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου το αεροπλάνο με την παραγγελία ήταν έτοιμο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Σανγκάης όταν Αμερικανοί αγοραστές με μετρητά στο χέρι προσέφεραν τρεις φορές περισσότερα χρήματα και αναχώρησαν με μέρος της παραγγελίας αφήνοντας την γαλλική επαρχία με άδεια χέρια. 

«Πραγματικά αυτό που συμβαίνει με τους Αμερικανούς είναι απαράδεκτο. Αγοράζουν ολόκληρα φορτία πληρώνοντας μετρητά οπότε αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι από εκεί που η μπλούζα μίας χρήσης που χρησιμοποιούν οι γιατροί κόστιζε 30 σεντς τώρα έχει φτάσει στην αγορά να είναι μεταξύ 3-6 δολαρίων», είπε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της επαρχίας Γκραντ Εστ, Ζαν Ροτνέρ.   

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην Βουλή αποκαλύπτοντας ότι και η Ελλάδα έχει πέσει θύμα αυτού του «Ψυχρού Πολέμου».  «Εδώ γίνεται ένας πόλεμος για τα μέσα ατομικής προστασίας. Το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί, όμως, με κανόνες διαφάνειας να μπορέσει να φέρει από μία αγορά που είναι κλειστή. Τι γίνεται; Μπλοκάρει η μία χώρα την άλλη. Έχουν μπλοκάρει δικά μας μέσα ατομικής προστασίας που έχουμε παραγγείλλει και προκαταβάλλει ένα ποσό σε διάφορες χώρες του κόσμου», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου, Αντρέας Γκάιζελ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «κατέσχεσαν» μάσκες προστασίας που είχε παραγγείλει η αστυνομία του Βερολίνου από την Κίνα και βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τη Γερμανία. Μάλιστα έκανε λόγο για «σύγχρονου τύπου πειρατεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία είχε παραγγείλει και προπληρώσει 400.000 μάσκες τύπου FFP-2 στην αμερικανική εταιρία 3Μ, στην Κίνα. Οι 200.000 από αυτές επρόκειτο να φθάσουν στο Βερολίνο μέσω Μπανγκόκ, αλλά παρενέβησαν, όπως πιστεύεται, οι αμερικανικές αρχές και τις κατηύθυναν στις ΗΠΑ. Η ενέργεια εκτιμάται ότι συνδέεται με την απαγόρευση εξαγωγής υγειονομικού υλικού που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αντίστοιχες πληροφορίες υπάρχουν και για τον Καναδά με τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζάστιν Τριντό να τις χαρακτηρίζει ανησυχητικές και να δηλώνει πως παρακολουθεί τις εξελίξεις σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές. 

Ο υπουργός Εμπορίου της Βραζιλίας υποστήριξε ότι Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Κίνα 23 αεροσκάφη τροφοδοσίας που διαθέτουν για να συγκεντρώσουν το υλικό όπου έχουν προμηθευτεί με αποτέλεσμα η χώρα του να μην μπορεί να λάβει προμήθειες. 

Μπροστά στην κατάσταση που δημιουργεί ο κορωνοϊός χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία συσσωρεύουν υλικό και περιορίζουν τις εξαγωγές τους. 

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, μάσκες που έπρεπε να φτάσουν σε Βέλγιο και Ιταλία από την Τουρκία δεν έφτασαν ποτέ. Τελικά δύο εβδομάδες μετά έφτασαν στην Ιταλία αφού μεσολάβησε τηλεφώνημα του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. 

Οπως αποκαλύπτει ο Guardian αρκετές κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει να αποθηκεύουν και τρόφιμα αν και δεν αναμένονται ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά τροφοδοσίας. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr