Κορωνοϊός: Προσεγγίζουν τις 5.000 τα θύματα στη Βρετανία πριν το διάγγελμα της Βασίλισσας

0
133

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Κατά 619, στα 4.934, αυξήθηκαν το 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου οι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το άθροισμα των ασθενών που κατέληξαν με βάση τα επιμέρους στοιχεία από τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, που ακολουθούν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα στη θλιβερή καταμέτρηση, ανεβάζουν πάντως το συνολικό αριθμό των θυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο στα 4.943.

Σε αυτά τα σύνολα δεν προσμετρώνται οι μέχρι τώρα 40 καταγεγραμμένοι ασθενείς που κατέληξαν στο σπίτι τους ή σε γηροκομεία.

Σε κάθε περίπτωση, ο συνολικός απολογισμός του τελευταίου 24ωρου είναι μειωμένος σε σχέση με τους 708 θανάτους της προηγούμενης ημέρας.

Αντίθετα, μετά από τη χθεσινή μείωση στην τιμή αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κατά το 24ωρο έως τις 9 το πρωί της Κυριακής τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 5.903, που συνιστά τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέχρι στιγμής.

Πλέον τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο αριθμούν 47.806. Για τον κορωνοϊό έχουν εξεταστεί 195.524 πολίτες.

Τα νεότερα θύματα, τουλάχιστον στην Αγγλία, ήταν ηλικίας από 33 έως 103 ετών. Εξ αυτών, 29 ασθενείς δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, μεταξύ των οποίων ένας 35χρονος.

Οι Βρετανοί αναμένουν απόψε το ειδικό τηλεοπτικό διάγγελμα για τον κορωνοϊό από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η 93χρονη μονάρχης θα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ελπίζει πως αυτή η κρίση του κορωνοϊού θα δείξει ότι η τωρινή γενιά Βρετανών είναι «τόσο δυνατή όσο οποιαδήποτε άλλη».

Θα αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μία όλο και πιο δύσκολη στιγμή στην ιστορία του έθνους, «με πένθος για κάποιους, με οικονομικές δυσκολίες για πολλούς και με τεράστιες προκλήσεις στην καθημερινότητα όλων».

Θα εκφράσει επίσης την υπερηφάνεια της για την αυτοπειθαρχία, την ήρεμη και καλοδιάθετη αποφασιστικότητα και τη συντροφικότητα που ελπίζει να επαναβεβαιώσουν οι Βρετανοί.

Είναι μόλις το πέμπτο τέτοιο διάγγελμα της βασίλισσας στα 68 χρόνια βασιλείας της, με τα προηγούμενα να έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991, μετά από το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, μετά από το θάνατο της βασιλομήτορος το 2002 και στο Αδαμάντινο Ιωβηλαίο το 2012.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ χαρακτήρισε «απίστευτο» το ότι χιλιάδες πολίτες αγνόησαν τις οδηγίες και βγήκαν σε πάρκα και παραλίες για να απολαύσουν το πρώτο ζεστό Σαββατοκύριακο εδώ και μήνες.

Προειδοποίησε ότι αν οι οδηγίες περί περιορισμών στις μετακινήσεις δεν τηρηθούν, η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση της μίας εξόδου την ημέρα για άσκηση που επιτρέπεται σήμερα.

Πηγή: skai.gr