Κορωνοϊός: «Να μη σταματήσει η οικονομία» – Πώς ο Ερντογάν οδήγησε στην εξάπλωση του ιού στην Τουρκία

0
107

Η Τουρκία με περισσότερα από 35.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 725 θανάτους είναι η ένατη χώρα στον κόσμο που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία έχει τον ταχύτερα αυξανόμενο ρυθμό κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως και παρόλα αυτά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται μέχρι στιγμής να επιβάλει κατ’ οίκον περιορισμό για οικονομικούς λόγους, καθώς όπως υποστηρίζει «το γρανάζι της οικονομίας δεν πρέπει να σταματήσει».

Η Τουρκία εξακολουθεί να ανακάμπτει από τη νομισματική κρίση του 2018, με αποτέλεσμα οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να φοβούνται ότι η ύφεση που προκαλείται από τον κορωνοϊό είναι αναπόφευκτη.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Guardian, έχει αυξήσει σταδιακά τα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των διεθνών πτήσεων, των συνοριακών διαβάσεων και των μετακινήσεων μεταξύ των πόλεων, της απαγόρευσης δημόσιων συγκεντρώσεων και της κοινοτικής προσευχής, καθώς και του κλεισίματος των σχολείων και των περισσότερων καταστημάτων.

Τα άτομα ηλικίας κάτω των 20 και άνω των 65 ετών υπόκεινται σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι κινήσεις στρατευμάτων στη γειτονική Συρία περιορίζονται στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Από τη Δευτέρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι απαγορεύεται η πώληση μασκών και ότι αυτές θα διανεμηθούν δωρεάν στα νοικοκυριά. Η χρήση τους είναι πλέον υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα καταστήματα και τους δημόσιους χώρους.

Ο πρόεδρος έχει επίσης υποσχεθεί ότι δύο νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη, με χωρητικότητα 1.000 κλινών, θα λειτουργήσουν σε 45 ημέρες, το ένα στο χώρο του παλιού αεροδρομίου και το ένα στην ασιατική πλευρά της πόλης. Η Κωνσταντινούπολη, η πολιτιστική και οικονομική καρδιά της Τουρκίας, η οποία φιλοξενεί περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει το 60% των περιπτώσεων Covid-19.

Παράλληλα όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πανδημία του κορωνοϊού στην Τουρκία εκτός από την κρίση στην υγεία και την οικονομία, ανέδειξε και τον πολιτικό διαχωρισμό που υπάρχει στη χώρα.

Νομοσχέδιο που θα περάσει αυτή την εβδομάδα από το κοινοβούλιο θα απελευθερώσει μέχρι το ένα τρίτο των φυλακισμένων σε κατ ‘οίκον περιορισμό, ωστόσο εκατοντάδες φυλακισμένοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης δεν θα μπορέσουν να απελευθερωθούν.

Πηγή: Guardian

Πηγή: skai.gr