Κορωνοϊός- Ιταλός υπουργός Υγείας: Αναμένεται μείωση κρουσμάτων στο τέλος της άνοιξης

0
141

Στην Ιταλία παρατηρείται άνοδος των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, όμως η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 και οι πιο αυστηροί περιορισμοί αναμένεται να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης στο τέλος της άνοιξης, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Στην Ιταλία, την πρώτη δυτική χώρα που επλήγη από την πανδημία covid-19, ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κορονοϊό σημείωσε αύξηση κατά 10% την προηγούμενη εβδομάδα σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα και αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα καθώς κερδίζουν έδαφος πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη.

“Η εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων και η σταδιακή αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το δεύτερο μισό της άνοιξης ο αριθμός των μολύνσεων θα βελτιωθεί”, επεσήμανε ο Σπεράντσα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.

O ίδιος τόνισε ότι οι επόμενες εβδομάδες “δεν θα είναι καθόλου εύκολες”.

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού αφορά το 54% των κρουσμάτων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας (ISS), όμως τώρα το ποσοστό αυτό αναμένεται ότι είναι ακόμη μεγαλύτερο, εκτίμησε ο Ιταλός υπουργός.

Την Παρασκευή η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει εθνικό lockdown στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα και επέβαλε περιορισμούς στις επιχειρήσεις και τις μετακινήσεις οι οποίες αφορούν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ο Σπεράντσα τόνισε ότι τα εμβόλια είναι “αποτελεσματικά και ασφαλή” και έχουν περάσει από όλους τους ελέγχους.

Η ιατρική αρχή της Ιταλίας Aifa απαγόρευσε την Πέμπτη τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca κατά της covid-19 μετά τον θάνατο δύο ανδρών στη Σικελία. Η Aifa εξήγησε ότι το μέτρο αυτό είναι “προληπτικό” και ότι δεν έχει βρεθεί κάποια σύνδεση μεταξύ της χορήγησης του εμβολίου και των θανάτων.

Η Ιταλία ανακοίνωσε χθες το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά της covid-19, βάσει του οποίου στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού της χώρας και η χορήγηση 500.000 δόσεων εμβολίων καθημερινά.

Ο Σπεράντσα δήλωσε ότι η Ιταλία αναμένει την παράδοση 52 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους και ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο ακόμη κι αν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 6,6 εκατομμύρια Ιταλοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της covid-19, με λίγο λιγότερο από δύο εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr