Κορωνοϊός: Η χρήση μάσκας από τους πολίτες υπό συζήτηση στη Βρετανία

0
123

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το να φορούν οι πολίτες μάσκες για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού ίσως έχει κάποια έστω οριακά πλεονεκτήματα, δήλωσε το πρωί ο Βρετανός Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Η βρετανική κυβέρνηση για την ώρα δε συνιστά τη χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό, λέγοντας αντίθετα ότι οι μάσκες θα πρέπει να φυλάσσονται για το υγειονομικό προσωπικό σε νοσοκομεία και μονάδες κοινωνικής περίθαλψης.

Ο κ. Σαπς είπε ότι η σύσταση αυτή βρίσκεται υπό επανεξέταση από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η λανθασμένη χρήση της μάσκας ίσως δημιουργεί «μειονέκτημα» στην προσπάθεια αποφυγής προσβολής από τον ιό.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κάλεσε την κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα συγκοινωνία στην πρωτεύουσα.

Ο κ. Καν δήλωσε ότι «αν και ίσως να μη σταματά την προσβολή κάποιου από τον ιό, αυτό που κάνει (η μάσκα) είναι να σταματά τη μετάδοση του ιού αν είσαι προσυμπτωματικός ή ασυμπτωματικός φορέας».

Πρόσθεσε ότι αυτή η ιδιότητα της μάσκας είναι πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση, όπως στα λεωφορεία και στα τρένα.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου παρέπεμψε σε περιπτώσεις χωρών, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Κίνα και η Νότια Κορέα που συνίσταται η Χάρης μάσκας από τους πολίτες.

Το Λονδίνο είναι η περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει πληγεί περισσότερο από τον Covid-19, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας όσο και σε αριθμό θανάτων.

Αν και η αρμόδια υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας δε συστήνει τη χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό, τονίζοντας αντίθετα τους κινδύνους από τη λανθασμένη χρήση της, ο επικεφαλής επιστημονικός αξιωματούχος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι η επίσημη βρετανική θέση για τις μάσκες είναι υπό αναθεώρηση και θα αλλάξει αν αλλάξουν οι επιστημονικές αποδείξεις.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr