Κορωνοϊός – Γουατεμάλα: Ζητά από ΗΠΑ να περιορίσουν τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών που απελαύνονται στη χώρα

0
103

Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας ζήτησε από τις αρχές των ΗΠΑ να περιορίσουν τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών που απελαύνονται στη χώρα της κεντρικής Αμερικής σε 25 πρόσωπα ανά πτήση, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο γουατεμαλτέκος υπουργός Υγείας Ούγο Μονρόι χθες Κυριακή.

Οι αρχές των ΗΠΑ επιβιβάζουν 60 ως 90 παράτυπους μετανάστες σε καθεμιά από τις τρεις πτήσεις που εκτελούνται καθημερινά προς τη Γουατεμάλα, στο πλαίσιο μιας πτυχής του σχεδίου του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να μειωθεί η ροή μεταναστών προς τη χώρα του που πλέον αναδεικνύεται σε κλειδί.

Το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση της Γουατεμάλας ακολουθεί την εισαγωγή σε νοσοκομείο δύο επαναπατρισθέντων μεταναστών — έφθασαν στη χώρα χωρίς κανένα σύμπτωμα την περασμένη εβδομάδα — αφού διαγνώστηκε πως είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

«Υποβάλαμε αυτό το αίτημα (…) για την προστασία της δημόσιας υγείας» στη Γουατεμάλα, εξήγησε ο Μονρόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας πως οι 25 από τους ανθρώπους που αναμένεται να φθάσουν σήμερα στη χώρα της κεντρικής Αμερικής θεωρείται πως είναι υγιείς, αφού παρέμειναν για 15 ημέρες υπό παρακολούθηση στις ΗΠΑ προτού επαναπατριστούν.

Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας θέλει να επιστρέφουν μόνο παράτυποι μετανάστες που είχαν αναχωρήσει από την πρωτεύουσα και περιοχές γύρω από αυτή, για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι γουατεμαλτέκοι μετανάστες στις ΗΠΑ έφυγαν από αγροτικές περιοχές της επαρχίας, πρόσθεσε ο Μονρόι.

Οι υγειονομικές αρχές της Γουατεμάλας είχαν καταγράψει 70 κρούσματα μόλυνσης και τρεις θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι χθες.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr