Κορωνοϊός – Γερμανία: Σε αγωνιώδη αναζήτηση κοινής στρατηγικής εξόδου η Μέρκελ

0
84

Έχει κανείς την αίσθηση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά με άλλον πρωταγωνιστή. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα είχε οργίσει τον συνάδελφό του, πρωθυπουργό της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, όταν στις 21 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν την τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς προκειμένου να αποφασίσουν μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, εντελώς ξαφνικά αποφάσισε για το κρατίδιό του σειρά μέτρων αυστηρού περιορισμού. Ο Ζέντερ εμφανίστηκε ως δυναμικός, συνεπής, έμπειρος και προνοητικός πολιτικός, χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ως ο ισχυρός ανήρ της Χριστιανική Ένωσης και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά δημοτικότητας εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Υπέρ και κατά

Τώρα ήρθε η σειρά του Λάσετ. Δύο ημέρες πριν την πολυαναμενόμενη εισήγηση ερευνητών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημόνων Λεοπολντίνα, που συμβουλεύει την γερμανική κυβέρνηση σε θέματα κορωνοϊού και την παραμονή της τηλεδιάσκεψης των 16 με την καγκελάριο, ο Άρμιν Λάσετ πέρασε στην αντεπίθεση με προτάσεις χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού. Ενώπιον δημοσιογράφων εξήγγειλε σενάρια ενός οδικού χάρτη για υπεύθυνη επιστροφή στην καθημερινότητα.

Το περιστατικό ίσως να μην είχε σημασία, αφού τελικά τις αποφάσεις δεν τις παίρνει ούτε ο Ζέντερ, ούτε ο Λάσετ, αλλά και οι 16 τοπικοί πρωθυπουργοί μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ. Δείχνει όμως χαρακτηριστικά τη διαφορά απόψεων και τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτό το τόσο κρίσιμο ερώτημα: πώς θα οργανωθεί το σταδιακό άνοιγμα; Και πότε θα ξεκινήσει; Τα όποια μέτρα ληφθούν θα ισχύσουν σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια; Ο πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ έθεσε χθες ως ενδεχόμενο την άμεση χαλάρωση των μέτρων και εξέφρασε την προσδοκία ότι το μέτρο θα τύχει μεγάλης συναίνεσης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη. Κατά τον Μπουφιέ θα μπορούσαν να ξανανοίξουν και τα σχολεία, πρώτα για μαθητές που πρόκειται να δώσουν εξετάσεις για απολυτήριο ή για μαθητές επαγγελματικών λυκείων.

Αντίθετα για τον Μάρκους Ζέντερ, το όποιο άνοιγμα πρέπει να γίνει με συνετό και ασφαλή τρόπο και κυρίως όχι άμεσα. Όπως πιστεύει, χαλάρωση των μέτρων μόνο με λήψη μέτρων προστασίας μπορεί να γίνει, εννοώντας τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και στην εργασία. Επιφυλακτικός είναι σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι σε αντίθεση με τον Λάσετ στη Ρηνανία-Βεστφαλία, στη Βαυαρία ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών συνεχίζει να είναι υψηλός. Σε αυτό προστίθεται και η γεωγραφική εγγύτητα του κρατιδίου με την Ιταλία με πάνω από 22.000 νεκρούς. Στη σημερινή κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ο Ζέντερ θα διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο διότι αυτήν την εποχή είναι επικεφαλής της ομάδας των τοπικών πρωθυπουργών.

Οι επιφυλάξεις

Επικρίσεις προήλθαν και από την Σαξονία-Άνχαλτ. Ο πρωθυπουργός Ράινερ Χάζελχοφ προειδοποίησε να μην αρθούν γενικά και βιαστικά τα μέτρα. “Βρισκόμαστε ακόμη στη φάση καταπολέμησης της πανδημίας και θα πρέπει να ελέγχουμε κάθε βήμα και ενδεχομένως να το διορθώνουμε”. Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο επέκρινε την πρόταση των ερευνητών της Λεοπολντίνα για άνοιγμα των σχολείων το συντομότερο δυνατόν.

“Το σχολικό σύστημα δεν έχει οργανωθεί για μια τέτοια πρόκληση” είπε στο Spiegel. Επιφυλακτικοί και οι τοπικοί πρωθυπουργοί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. “Χρειαζόμαστε κοινές ενδείξεις  που να σχετίζονται με τα μέτρα χαλάρωσης” είπε στο Spiegel η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μαλού Ντράιερ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται χαμηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων, την χρησιμοποίηση τεστ και ικανοποιητικός προστατευτικός υγειονομικός εξοπλισμός.

Και το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ τι λέει; Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Λότερ Βίλερ υποστηρίζει ότι ο αγώνας κατά του Covid-19 χρειάζεται καιρό για να ολοκληρωθεί και προειδοποιεί, παρά τις κάποιες θετικές τάσεις και με βάση το συνεχιζόμενο κύμα μετάδοσης, να μην χαλαρώσουν πρόωρα τα μέτρα. Αναφορικά δε με τις συστάσεις της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημόνων Λεοπολντίνα για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων όσο γίνεται πιο γρήγορα, αντέδρασε συγκρατημένα. “Ναι μεν κρίνονται θετικά οι αριθμοί μετάδοσης και οι υπάρχουσες δυνατότητες στα νοσοκομεία, αλλά τα να στείλει κανείς τα παιδιά του δημοτικού πάλι στο σχολείο, δεν έχει νόημα” υποστήριξε. Και συνέστησε οι αποφάσεις να ληφθούν από πολιτικούς. Όλα αυτά καταδεικνύουν το περιβάλλον πιέσεων, στο οποίο θα αντιμετωπίσει το μεσημέρι η Άνγκελα Μέρκελ από τις προσδοκίες κυρίως των Γερμανών για σταδιακή επιστροφή στη ζωή.       

Πηγή: DW – Ειρήνη Αναστασοπούλου/ Spiegel/ SZ/ Welt/ NTV

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr