Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Ενισχυμένη επιτήρηση και απομόνωση των κρουσμάτων στη δομή της Λάρισας

0
90

Για τις αντιδράσεις στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης Λάρισας, αλλά και τα μέτρα σε πλοία και αεροπλάνα μίλησε στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς θα υπάρξει ενισχυμένη επιτήρηση στον οικισμό Ρομά και επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης του ιού.

«Αποφασίσαμε την άμεση μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων στο κέντρο αποκατάστασης “Αρωγή” και ιχνηλάτηση των επαφών τους.»

Επίσης, θα ληφθούν επιπλέον μετρά για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Συγκεκριμένα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί για 14 μέρες.
  • Απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων με επιτήρηση.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Για τους πλανόδιους μικροπωλητές και εργαζόμενους σε λαϊκές θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις, εφόσον έχουν δυο διαδοχικά αρνητικά τεστ που θα επαναλαμβάνονται κάθε 5 μέρες.
  • 1500 μάσκες υφασμάτινες και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια.

Παράλληλα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται στην περιοχή για ελέγχους.

Στόχος της πολιτείας είναι η προστασία όλων και διασφάλιση δημόσιας, τόνισε ο υφυπουργός.

Επίσης, σχετικά με τα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στις πλατείες ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ισχύουν για όλους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις εικόνες στην πλατεία Ομονοίας.

Πρόσθεσε ότι «προφανώς ήταν λάθος αυτό που έγινε στην πλατεία Ομονοίας, όπως παραδέχθηκε με παρρησία και ο δήμαρχος Αθηναίων».

Μετακινήσεις σε ηπειρωτική Ελλάδα και Εύβοια

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε, όμως, ότι επιτρέπεται η μετακίνηση και στην Εύβοια. Η μετακίνηση πολιτών προς την Ελαφόνησο και την Λευκάδα δεν είναι εφικτή έως τις 25 Μαίου.

Επίσης, ανέφερε πως τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.

Ακόμη, σημείωσε πως θα ανοίξουν από αύριο, Σάββατο, 515 οργανωμένες παραλίες, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα τόσο στους πολίτες όσο και στους υπεύθυνους για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η επαναλειτουργία τους.

Μετακινήσεις με πλοία

Για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια ο υφυπουργός είπε πως θα ληφθούν μέτρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και την 15η Ιουνίου. 

Ειδικότερα συμφωνήθηκαν τα εξής:

Α) Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών. Οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:

1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται  στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του  με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.  
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου. 
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου  βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.  
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό,  παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας,  πριν την αναχώρηση,  για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας. 
8. Την ενημέρωση των επιβατών  για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.  
9. Την ειδική εκπαίδευση των  πληρωμάτων. 
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου. 
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),  
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες), 

Β) Διαδικασίες κατά τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής προερχομένων από την αλλοδαπή μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19. Οι οδηγίες  θα έχουν εφαρμογή από τις 15.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:

1. Τη  δυνατότητα εισόδου σε λιμάνια, μαρίνες και ναυπηγεία της ηπειρωτικής Ελλάδας των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής και των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (πλην κρουαζιερόπλοιων) που προέρχονται από το εξωτερικό εφόσον είναι κενά επιβατών και υπό συγκεκριμένους υγειονομικούς όρους και κατόπιν αδείας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
2. Την εξακολούθηση της απαγόρευσης κατάπλου σκαφών από κράτη του εξωτερικού για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα (π.χ. Τουρκία).
3. Την υποχρεωτική διενέργεια ελέγχου (τεστ) στο σύνολο των πληρωμάτων και επιβαινόντων, σε πιστοποιημένο εργαστήριο (με δαπάνη που βαρύνει τους επιβαίνοντες).  
4. Την εφαρμογή οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Υγείας σχετικά με πλοία που παραμένουν σε μακροχρόνιο ελλιμενισμό σε λιμένες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
5. Την υποβολή ναυτιλιακής δήλωσης υγείας.
6. Την παροχή πληροφόρησης στους επιβαίνοντες σχετικά με τους κανόνες και τους κανονισμούς για τον COVID-19 που ισχύουν  στο λιμένα ελλιμενισμού.
7. Την διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού επί σκάφους

Μετακινήσεις με αεροπλάνα

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, αποφασίστηκαν αεροπορικές οδηγίες με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών.

Συγκεκριμένα:

-Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
-Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
-Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59
– Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59
-Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Η ΥΠΑ επισημαίνει για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από την Δευτέρα 18 Μαΐου λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην Επικράτεια όλης της χώρας.

Εξαιρέσεις Πτήσεων

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση  (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις : Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν , υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο. 

Επιπλέον, όσον αφορά στα πρωτόκολλα υγείας στον κλάδο των μεταφορών, η αρμόδια υγειονομική επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της. Αύριο, Σάββατο 16/5, αναμένεται να γίνουν νέες διαβουλεύσεις προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική εισήγηση και να ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr