Κόκκινος συναγερμός για την κακοκαιρία Genesis: Πού υπάρχουν φόβοι για πλημμύρες και ακραία φαινόμενα

0
230

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει όλους τους περιφερειάρχες για τους κινδύνους – Μήνυμα από το 112 έλαβαν ήδη κάτοικοι στη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές λόγω της κακοκαιρίας Genesis που αναμένεται να πλήξει την χώρα μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, με βάση την πρόγνωση των μετεωρολογικών μοντέλων και την ανάλυση από την ΕΜΥ προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα σε σχέση με την πιθανή εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων κατά το διάστημα Πέμπτη 9/6 Δευτέρα 13/6:

  • Η ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται να είναι σημαντική και «εμμένουσα» για μεγάλο τμήμα του Ελλαδικού χώρου.
  • Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής 10 Ιουνίου.
  • Πλημμύρες γρήγορης απόκρισης (Flash floods) μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς  της Δ. Στερεάς (περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου), ΒΔ Πελοποννήσου και  Θεσσαλίας μέχρι Πιερία και Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.
  • Σημαντικές πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών και μεγάλων υδατορεμάτων είναι πολύ πιθανόν να συμβούν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκείας  των ραγδαίων βροχών, του ήπιου αναγλύφου των παραρεμάτιων περιοχών και των μικρών κλίσεων του υδρογραφικού δικτύου.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τις ίδιες αρμόδιες πηγές τα φαινόμενα θα είναι έντονα για τη χωρική ζώνη από το Ιόνιο και τη Δυτ. Στερεά μέχρι τη Θράκη μέσω Θεσσαλίας. Μεγαλύτερος κίνδυνος σημαντικών πλημμυρών η Θεσσαλία την Παρασκευή 10/ 6.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει επικοινωνήσει προσωπικά με κάθε περιφερειάρχη, ενημερώνοντας για τους κινδύνους.Ήδη, μήνυμα 1από το 112 έχουν λάβει κάτοικοι στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ θα σταλεί ανάλογα με τις προβλέψεις κατά τόπους και σε όλες τις περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με ισχύ 24ώρου.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν ήδη στη Θεσσαλία

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr