Κινέζοι κατάσκοποι μεταμφιέστηκαν σε Ιρανούς χάκερ και παρακολουθούσαν την κυβέρνηση του Ισραήλ

0
19

Μια ομάδα «κυβερνοκατασκοπείας» από την Κίνα μεταμφιέστηκε σε Ιρανούς χάκερ και κατάφερε να εισβάλλει διαδικτυακά δε ισραηλινά κυβερνητικά ιδρύματα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση ερευνητών ασφαλείας.

Η έκθεση της εταιρείας ασφαλείας FireEye, η οποία αποκάλυψε την ομάδα μαζί με τις ισραηλινές αμυντικές υπηρεσίες, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη σύνδεση της κατασκοπευτικής ομάδας με το κινεζικό κράτος.

Ωστόσο, οι «αναλυτές απειλών» της εταιρείας είναι βέβαιοι ότι η ομάδα κατασκοπείας είναι κινεζική και ότι οι στόχοι της «έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους οικονομικούς, διπλωματικούς και στρατηγικούς στόχους του Πεκίνου».

Η προσπάθεια των χάκερ να αποκρύψουν την εθνικότητά τους ήταν «λίγο ασυνήθιστη», σύμφωνα με τον Jens Monrad, ο οποίος ηγείται του έργου του τμήματος πληροφοριών απειλών Mandiant του FireEye στην EMEA.

“Έχουμε δει ιστορικά μερικές απόπειρες ψευδούς σημαίας. Είδαμε μία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα”, είπε στο Sky News, αναφερόμενος σε Ρώσους χάκερ που προσποιούνται ότι είναι Κινέζοι και Βορειοκορεάτες.

«Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ένας παράγοντας απειλής θέλει να κάνει μια ψευδή σημαία – προφανώς κάνει την ανάλυση λίγο πιο περίπλοκη», είπε ο κ. Monrad στο Sky News.

Η έκθεση επικεντρώθηκε στην κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο που στόχευε ισραηλινά κυβερνητικά ιδρύματα, παρόχους πληροφορικής και οντότητες τηλεπικοινωνιών, αλλά η ομάδα είχε προσπαθήσει επιπλέον να χακάρει δίκτυα υπολογιστών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού.

Ο κ. Monrad είπε ότι η προσπάθεια απόκρυψης της ταυτότητας των χάκερ «δεν ήταν πολύ έξυπνη», αλλά επιβράδυνε την ανάλυση της εταιρείας για αυτά τα περιστατικά, τα οποία, όπως πρόσθεσε, μπορεί να ήταν ο στόχος.

Η κινεζική ομάδα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα Φαρσί στα τμήματα του κώδικα που θα μπορούσαν να ανακτηθούν από ομάδες αντιμετώπισης περιστατικών, και επίσης χρησιμοποίησε εργαλεία «πειρατείας» που σχετίζονται με ιρανικές ομάδες που είχαν προηγουμένως διαρρεύσει στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, γλωσσολόγοι αναλυτές στο FireEye είπαν ότι οι όροι που επέλεξε η ομάδα δεν θα είχαν χρησιμοποιηθεί από φυσικούς ομιλητές των Φαρσί.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr