Κίνα: Σπάνιες εικόνες – Συνταξιούχοι διαδηλώνουν στην Ουχάν (βίντεο)

0
11

Διαμαρτύρονται για την μείωση του ποσού υγειονομικής κάλυψης

Εκατοντάδες συνταξιούχοι στην Κίνα διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Ουχάν κατά της μεταρρύθμισης του συστήματος ασφάλισης υγείας, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Γαλλικό Πρακτορείο και εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα είναι ασυνήθιστες, σε μία χώρα όπου η διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας αποτελεί δόγμα και όπου η εξουσία γενικά καταπνίγει κάθε αντίδραση εν τη γενέσει της. Ωστόσο. τους τελευταίους μήνες ένα πρωτοφανές κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων «σάρωσε» τη χώρα, ιδιαίτερα εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών κατά της Covid-19.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συστήματος ασφάλισης υγείας στην Κίνα, το ποσό υγειονομικής κάλυψης που καταβάλλεται κάθε μήνα στους συνταξιούχους από τις τοπικές αρχές μειώθηκε από την 1η Φεβρουαρίου. Λόγω της απόφασης αυτής, συνταξιούχοι είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα έξω από το δημαρχείο της Ουχάν.

Σήμερα πλήθος συνταξιούχων συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του πάρκου Τζονγκσάν, ένα δημοφιλές σημείο περιπάτου στην Ουχάν.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται φρουροί ασφαλείας έξω από την είσοδο του πάρκου να σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές από το να εισέλθουν σε αυτό.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης υγείας στην Κίνα είναι ένα ευρύ εγχείρημα που υλοποιείται σταδιακά από το 2021.

«Εάν το Πεκίνο δεν καταφέρει να το υλοποιήσει σωστά, αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο επιδείνωσης των κοινωνικών εντάσεων και της οργής» κατά της κυβέρνησης προβλέπουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της εταιρίας συμβούλων SinoInsider, που ειδικεύεται στην κινεζική πολιτική και οικονομία.

Η μεταρρύθμιση έρχεται την ώρα που τα οικονομικά των τοπικών κυβερνήσεων έχουν πιεστεί ύστερα από τρία χρόνια της αυστηρής πολιτικής της ‘μηδενικής Covid’. Η στρατηγική αυτή, που ήρθη στις αρχές Δεκεμβρίου, βασιζόταν κυρίως στη διενέργεια γενικευμένων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ. Το κοινωνικό κίνημα αποτυπώνει τις «οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν οι τοπικές αρχές», σύμφωνα με τη SinoInsider.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr