Καζακστάν: Χωρίς αντίο στις οικογένειές τους θα αναχωρήσουν για αποστολή άνδρες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

0
150

Χωρις την οικογένειά τους παρούσα, αλλά και δίχως δημοσιογράφους, η σημερινή συνέντευξη Τύπου των τριών ανδρών που προετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, στάθηκε πολύ ιδιαίτερη λόγω των μέτρων υγειονομικής ασφαλείας.

Ο Αμερικανός Κρις Κάσιντι, κι οι Ρώσοι Ανατόλι Ιβανίσιν και Ιβάν Βάγκνερ αναχωρούν για το διάστημα αύριο στις 11.05 ωρα Ελλάδος από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν, για μία αποστολή έξι μηνών στον ISS.

Για αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι από τον κορωνοϊό, δεν προσκλήθησαν οι οικείοι τους και δημοσιογράφοι στο Μπαϊκονούρ για να παραστούν στην τελική συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε με βιντεοδιάσκεψη μεν, αλλά μέσα σε θερμό κλίμα δε.

«Αντί να μιλάμε στις κάμερες, θα μιλούσαμε τώρα απ’ ευθείας στους ανθρώπους. Όμως κατανοούμε πως ολόκληρος ο κόσμος έχει πληγεί από την ίδια κρίση», τόνισε ο 50χρονος Αμερικανός, που για τρίτη φορά θα συμμετέχει στο πρόγραμμα του ISS, παραδεχόμενος πως το πλήρωμα «έχει επηρεασθεί» από την απουσία των οικογενειών του.

Όπως τόνισε ο Ρώσος συνάδελφός του Ανατόλι Ιβανίσιν, τα συνήθη μέτρα ασφαλείας, που είχαν ληφθεί και στις άλλες αποστολές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είχαν αναγκάσει τους κοσμοναύτες να δώσουν συνέντευξη Τύπου πίσω από προστατευτικούς υαλοπίνακες, τούτη τη φορά «ήσαν ακόμη πιο ακραία».

Η αυριανή εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί με πύραυλο Σογιούζ-2.1α, καθώς η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos σταμάτησε τη χρήση των πιο απηρχαιωμένων Σογιούζ -FG, που διαθέτουν ψηφιακό και όχι αναλογικό σύστημα χειρισμών. Όπως τόνισε ο Ιβανίσιν, το νέο σύστημα θα είναι πιο αυτόνομο και δεν θα απαιτεί εκτεταμένη χειροκίνητη διακυβέρνηση σε περίπτωση ανάγκης.

«Το σύστημα είναι βελτιωμένο, αλλά είναι ακόμη πολύ πρόωρο να πούμε εάν θα είναι κι εύκολο να το ελέγχουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr