Κατατίθενται αιτήματα ασύλου από τους διασωθέντες μετανάστες που περιθάλπονται στο ΚΥΤ Μαλακάσας

0
37

Στη δομή της Μαλακάσας γίνεται υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση των διασωθέντων και στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι διαδικασίες αιτήσεων διεθνούς προστασίας

Συνεχίζεται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η περίθαλψη των διασωθέντων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μαλακάσας.

Στη συγκεκριμένη δομή έχουν μεταφερθεί, μέχρι στιγμής, συνοδευόμενοι από κλιμάκια του υπουργείου, συνολικά 86 διασωθέντες, συμπεριλαμβανομένων 5 ασυνόδευτων ανηλίκων. Οι ανήλικοι, στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν σε Δομές Επείγουσας Φιλοξενίας. Ανάμεσα στους 86 βρίσκονται και 10 άτομα τα οποία νοσηλεύονταν μέχρι πρότινος στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Μαλακάσας χθες το απόγευμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από την πρώτη στιγμή έχει συνδράμει καθοριστικά στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη από τους ιατρούς της δομής, καθώς και τη στήριξη σε ευάλωτες ομάδες, όπως στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων».

Στους διασωθέντες έχει προσφερθεί ο απαραίτητος ρουχισμός, παρέχονται τα απαραίτητα γεύματα και διαμένουν σε οικίσκους της δομής. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί και δωμάτια επικοινωνίας, στα οποία οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επικοινωνία με τους οικείους τους.

Στη δομή της Μαλακάσας πραγματοποιούνται υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση των διασωθέντων, ενώ οι υπεύθυνοι τους έχουν ενημερώσει για τα δικαιώματά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζονται οι διαδικασίες αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

Παράλληλα, από το Σάββατο 17 Ιουνίου εδρεύει στο κτήριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για την ενίσχυση αυτού του σκοπού έχει τεθεί σε άμεση λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο (help desk), από Δευτέρα έως Παρασκευή (από τις 09:00 έως τις 19:00) για την παροχή πληροφοριών σε οικογένειες και συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου σε αγγλικά, αραβικά, παστού και ουρντού, καλώντας στο 213 1386000 ή και με e-mail στο [email protected].

Στο κτήριο Κεράνης, επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.

Στην προσπάθεια αναζήτησης των συγγενών των θυμάτων και των διασωθέντων συμβάλλει και ο Ερυθρός Σταυρός.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στοχεύει στη διασφάλιση της ασφάλειας των διασωθέντων, στην εξασφάλιση της ευζωίας τους μέσω παροχής αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και φυσικά στην ομαλή λειτουργία όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την υποβολή και εξέταση ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr