Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το «Πόθεν έσχες» στη Βουλή

0
33

Προς επεξεργασία και συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής – Μερικές από τις αλλαγές που επιφέρει 

Κατατέθηκε, την Τετάρτη, προς επεξεργασία και συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το «Πόθεν έσχες» υπό τον τίτλο: «Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων».

Διάβαστε τις διατάξεις αναλυτικά 

Προβλέπει μεταξύ άλλων: την αυτοτελή υποχρέωση των συζύγων να υποβάλλουν δήλωση, και οι εν διαστάσει, ειδικές πρόνοιες για τους ελέγχους της Βουλής, τον τρόπο υποβολής των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας ηλεκτρονικής εφαρμογής προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Το νέο νομοσχέδιο υποβλήθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 13 Φεβρουαρίου. 

Αναλυτικότερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • «Τακτοποιείται» νομοθετικά το υφιστάμενο αποσπασματικό και εν τέλει δυσνόητο νομοθετικό πλαίσιο, εντάσσοντας τις σημερινές 49 περιπτώσεις υπόχρεων σε μόλις 13 εύληπτες κατηγορίες.
  • Παύει η αναχρονιστική και περιττή ταλαιπωρία των υπόχρεων να συλλέγουν οι ίδιοι τα στοιχεία της δήλωσης που είναι ευχερώς διαθέσιμα στο ελεγκτικό όργανο.
  • Τίθενται σαφείς και μετρήσιμοι στόχοι προς το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο για τη διενέργεια ελέγχων, μέσω της εισαγωγής κριτηρίων που θέτει η Επιτροπή Ελέγχου και του ορισμού ελάχιστου ποσοστού (minimum πλαφόν) ελεγχομένων υποθέσεων.
  • Εξαλείφεται η πολυδιάσπαση οδηγιών και κατευθύνσεων από τους ελεγκτές που οδηγούν σε διαφορετική αντιμετώπιση των υπόχρεων από τους ελεγκτές επί παρόμοιων υποθέσεων, μέσω της οριοθέτησης και της εποπτείας του ελεγκτικού πλαισίου από ένα μόνο όργανο (δηλαδή ένα όργανο, πλέον, θα δίνει σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις στους ελεγκτές).

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr