Καταδίκη απόφασης για Αγία Σοφία ζητά από Λονδίνο η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου

0
69

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Τη λήψη «ισχυρής θέσης αρχής» έναντι της «διχαστικής, τραγικής και λανθασμένης» απόφασης του Προέδρου Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ζητά με επιστολή από τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ην. Βασιλείου.

Στην επιστολή προς τον Ντόμινικ Ράαμπ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής υπογραμμίζει ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Τουρκία απεργαζόταν την αποσταθεροποίηση της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

«Η νεότερη πράξη υπερεθνικισμού και λαϊκισμού του Προέδρου Ερντογάν είναι μια προσβολή σε όλους εκείνους που πιστεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή. Είτε στην Τουρκία, είτε στην Κύπρο ή σε όλη τη Μέση Ανατολή, η Τουρκία έχει συστηματικά υπονομεύσει την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων διαφορετικών πίστεων και υποβάθρων», αναφέρει ο κ. Καραολής.

Επισημαίνει παράλληλα στον κ. Ράαμπ τη διεθνή καταδίκη της απόφασης, κάνοντας μεταξύ άλλων ιδιαίτερη μνεία στη δήλωση του Νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ ότι εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν τον ίδιο φωνάζουν κατά της απόφασης χωρίς οι φωνές τους να ακούγονται.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημειώνει, τέλος, ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται στην προμετωπίδα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των χριστιανικών μειονοτήτων ανά τον κόσμο, παραπέμποντας στην έκθεση του 2018 από τον Επίσκοπο του Τρούρο για τις διώξεις χριστιανών, που συντάχθηκε για λογαριασμό του Foreign Office.

Καλεί, λοιπόν, τη βρετανική κυβέρνηση «να προβεί σε μία σαφή δήλωση αξιών λαμβάνοντας μία σθεναρή και ξεκάθαρη δημόσια στάση» κατά της τουρκικής απόφασης για την Αγία Σοφία.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr