Κακοκαιρία: Ανεβαίνει η στάθμη των ποταμών Έβρου και Άρδα- Εκκενώσεις οικισμών στη Ροδόπη

0
21

Ανεβαίνει η στάθμη των ποταμών Άρδα και Έβρου, ύστερα από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που σημειώθηκαν κυρίως στη Βουλγαρία. Έως τώρα η στάθμη του ποταμού Άρδα αλλά και του Ερυθροπόταμου είναι κάτω από το όριο επιφυλακής, όμως οι ελληνικές αρχές είναι σε ετοιμότητα για την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων τις επόμενες μέρες. 

Μέχρι στιγμής, πλημμυρικά φαινόμενα αναφέρονται στην περιοχή του μικρού Δαρείου του δήμου Σουφλίου, όπου υπερχείλισε τοπικός χείμαρρος και η δημοτική αρχή, με ανακοίνωσή της, εφιστά την προσοχή των κατοίκων του οικισμού και συνολικά του ορεινού όγκου. Μάλιστα, ο δήμος Σουλίου αποφάσε το κλείσιμο των σχολείων  για αύριο Τετάρτη, ενώ η Περιφέρεια συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τη διέλευση από γέφυρες στους ποταμούς Άρδα ,Έβρο και Ερυθροπόταμο.

Για ελεγχόμενη στάθμη των νερών στα μεγάλα ποτάμια του Έβρου, του Τούνζα και του Άρδα, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΟΠΠ και αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς μιλώντας στο ΑΠΕ. «Παρακολουθούμε τα μεγάλα ποτάμια και προς το παρόν η στάθμη τους φαίνεται ελεγχόμενη. Ενδεχομένως στις επόμενες ώρες να έχουμε μεγαλύτερες ροές, λόγω του χρόνου που απαιτείται για να φτάσουν τα νερά από τη Βουλγαρία, όπου επίσης υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, στη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς συμπληρώνοντας ότι βάσει της ενημέρωσης που είχε από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, «υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα και υπερχειλίσεις ποταμών και μεγάλη ροή υδάτων, εν τούτοις αυτή την ώρα τα φράγματα της Βουλγαρίας δεν υπερχειλίζουν. Το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο, όπου συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη ροή. Σε κάθε περίπτωση και καθώς το καιρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις μέσω των ιρλανδικών διαβάσεων και να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες».

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου αναφέρθηκε και στον συντονισμό της επιχείρησης, με τη συνεργασία και της πυροσβεστικής για τη μεταφορά δύο νεφροπαθών, κατοίκων του Μεγάλου Δερείου, στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης καθώς λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, δεν είναι εφικτή η μετακίνησή τους στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου.

Ροδόπη
Την ίδια ώρα, τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οικισμοί της ανατολικής Ροδόπης από την έντονη βροχόπτωση που πλήττει την περιοχή από χθες το βράδυ. 
Σύμφωνα με τη Φωνή της Ροδόπης, το χωριό Λύκειο του Δήμου Αρριανών πλημμύρισε, η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μέστης – Σαπών έχει διακοπεί λόγω υπερχείλισης υδάτων, πλημμύρες παρατηρούνται σε Αμάραντα, Φιλύρα και άλλους οικισμούς, ενώ στο χωριό Λοφάριο του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών εκκενώθηκαν σπίτια που πλημμύρισαν.

Σέρρες

Σφοδρή βροχόπτωση πλήττει για δεύτερο 24ωρο και τις Σέρρες προκαλώντας προβλήματα κυρίως στους δήμους Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας.
Δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, ενώ τα σχολεία σήμερα ειναι κλειστά λόγω της κακοκαιρίας. Πλημμυρισμένες είναι επίσης μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, θερμοκήπια και γεωργικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων καλουν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν τεθεί από χθες ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά, τμήματα του Δήμου Βισαλτίας, αλλά και περιοχές του Δήμου Νέας Ζίχνης.

Ήπειρος

Προβλήματα παρατηρούνται και στο επαρχιακό δίκτυο των Ιωαννίνων και της Άρτας λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες την Ήπειρο. 
Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται στον παράδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του Κατσικά, αλλά και σε καλλιεργήσιμα χωράφια στην περιοχή.
Τέλος, πλημμύρισε το κέντρο των Πραμάντων στα Τζουμέρκα, ενω ανεμοστρόβιλος έπληξε τα Θεοδώριανα στην ορεινή Άρτα, προκαλώντας ζημιές σε αρκετά σπίτια.
 

Πηγή: skai.gr: Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Φωνή της Ροδόπης

Πηγή: skai.gr