Καύσωνας: Που θα «χτυπήσει» κόκκινο ο υδράργυρος- Η θερμοκρασία στην Αττική

0
195

Πολλές περιοχές και αύριο θα είναι στο πορτοκαλί. Θα ενισχυθούν οι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά Ηπειρωτικά ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές.

Ειδικότερα, η Πελοπόννησος, η Βοιωτία, η Αττική, ένα κομμάτι της Εύβοιας, τα Ψαρά, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία είναι περιοχές που έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για πυρκαγιά κατηγορίας 4 και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.  

Η θερμή μάζα (το μωβ στην εικόνα) που φέρνει υψηλές θερμοκρασίες αύριο πλησιάζει την Δυτική Ελλάδα.

Δείτε αναλυτικά τον καιρό στο skaikairos.gr

Την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 40-41 βαθμούς κελσίου ειδικά στην Δυτική Στερεά και την Θεσσαλία ενώ στην Αττική τους 38 βαθμούς.

Την Πέμπτη καλύπτει σχεδόν όλα τα ηπειρωτικά και κομμάτι των νησιών ενώ την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή σχεδόν όλη την χώρα. 

Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς ενώ στην Αττική θα είναι στους 39. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο ανεβαίνει και άλλο ο υδράργυρος φτάνοντας τους 42-43 βαθμούς κελσίου και τοπικά τους 44-45Ο και ειδικά στην Αττική θα «χτυπήσουν» 40αρια.  

Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται και την Δευτέρα (2/8) ειδικά στα ανατολικά ηπειρωτικά. 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορίνθου, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr