Jerusalem Post: Τι πραγματικά συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

0
108

Τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα άρχισαν να δημοσιοποιούνται λεπτομέρειες από το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Jerusalem Post.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση, η Ρωσία έχει προσφέρει μια «τελική» εκδοχή της πρότασής της για τον τερματισμό της κρίσης, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να αποδεχθεί ή να απορρίψει.

Η πρόταση κρίθηκε «δύσκολη», αλλά όχι «αδύνατη», ανέφεραν οι πηγές. Είναι χειρότερη από αυτή που θα έπαιρνε ο Ζελένσκι πριν από την εισβολή, αλλά «τα κενά μεταξύ των πλευρών δεν είναι μεγάλα».

Ο Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να σταματήσουν και δόθηκε η εντολή για κατάπαυση πυρός προκειμένου να περιμένει την απόφαση του Ζελένσκι, ανέφεραν οι πηγές της ισραηλινής εφημερίδας.

Εάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας απορρίψει την πρόταση, η εκτίμηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί. Σε αυτό το σενάριο, ο Πούτιν θα διατάξει τον στρατό του να προχωρήσει γρήγορα και να αλλάξει τη μορφή της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι είναι διχασμένος, είπαν οι πηγές. Από τη μία, απολαμβάνει τεράστια δημοτικότητα και έχει γίνει ο τέλειος «Τσε Γκεβάρα». Από την άλλη, γνωρίζει πολύ καλά ποιο ήταν το τέλος του επαναστάτη.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα και τις πηγές που επικαλείται, ο Ζελένσκι μπορεί να θωρακίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα.

Με βάση τις υποθέσεις που γίνονται, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, να αναγνωρίσει επίσημα τους φιλορώσους αντιφρονούντες στην Ουκρανία, να δεσμευτεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να συρρικνώσει τον στρατό του και να δηλώσει ουδετερότητα.

Εάν απορρίψει την πρόταση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τρομερό: χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πεθάνουν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα του να χάσει εντελώς την ανεξαρτησία της.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών, το ταξίδι του Μπένετ στη Μόσχα δεν είχε σκοπό να μεσολαβήσει μεταξύ των πλευρών και δεν προσφέρθηκε επίσημα πρόταση διαιτησίας. Μάλλον, το ταξίδι είχε σκοπό να καταλάβει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ποια ήταν η θέση του Πούτιν, ποια είναι η ψυχική του κατάσταση και ποιες οι κόκκινες γραμμές του και να τα γνωστοποιήσει στη Δύση.

Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις πηγές, γίνονται απευθείας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι έχει πει η Δύση.

Το Κίεβο δεν έχει μοιραστεί με τη Δύση τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν θέλουν να μειωθεί η παγκόσμια αίσθηση έκτακτης ανάγκης, γράφει η εφημερίδα.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι απαιτήσεις του Πούτιν και ξέρουν ότι θα πρέπει να πάρουν μια δραματική απόφαση τις επόμενες ημέρες.

Κανείς δεν θα πιέσει τους Ουκρανούς, ανέφεραν οι πηγές. Η απόφαση είναι του Ζελένσκι. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: ο Πούτιν είναι αποφασισμένος και οι αυξανόμενες δυσκολίες από την εισβολή δεν θα τον αποτρέψουν. Αντίθετα, δεν μπορεί να οπισθοχωρήσει, οπότε όσο ο πόλεμος γίνεται πιο δύσκολος και αυξάνονται οι απώλειες, τόσο περισσότερο θα πιέζεται να δείξει ουσιαστικά επιτεύγματα.

Η εντύπωση είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για μια γρήγορη νίκη επί του ουκρανικού στρατού έχουν αποδειχθεί ψευδείς, ο Πούτιν είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr