Ιστορικός: Αλλάζει η κουλτούρα μνήμης του Β Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία λόγω Ουκρανίας

0
267

Η κουλτούρα της μνήμης για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανία αλλάζει εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, εκτιμά η ιστορικός Τάνια Πέντερ του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Την 77η επέτειο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, η καθηγήτρια ανατολικοευρωπαϊκής ιστορίας ανέφερε πως για πολύ καιρό τα 27 εκατομμύρια νεκροί στη Σοβιετική Ένωση εξισώνονταν με τα θύματα της Ρωσίας.

Τώρα αρκετοί κατανοούν πως αυτό ήταν «παρανόηση», εκτίμησε: στον νικηφόρο πόλεμο εναντίον του εθνικοσοσιαλισμού συμμετείχαν επίσης Λευκορώσοι, Ουκρανοί και πολλοί άλλοι λαοί.

Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εορτάζεται στις περισσότερες άλλες χώρες την 8η Μαΐου. Στη Μόσχα, τιμάται την 9η Μαΐου με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Πάντα σύμφωνα με την κυρία Πέντερ, ο πόλεμος στην Ουκρανία «βασικά προβάλλεται στον πληθυσμό της Ρωσίας ως η συνέχεια του πολέμου εναντίον του φασισμού και των ναζί».

Όμως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, συνέχισε, όταν ο πληθυσμός της Ρωσίας κατανοήσει «τα φρικτά εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος του άμαχου πληθυσμού εν ονόματί του και εν ονόματι της υποτιθέμενης μάχης εναντίον του φασισμού στην Ουκρανία».

Η ζημιά που μπορεί να κάνει αυτό στο ιστορικό σημείο αναφοράς, της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ, μπορεί να είναι πολύ ευρύτερη. «Θα μπορούσε να βυθίσει το ρωσικό έθνος σε κρίση ταυτότητας», εκτίμησε.

«Υπάρχουν επίσης μεταβολές στην κουλτούρα της μνήμης που γίνονται πλέον ορατές στη Γερμανία», εκτίμησε η ιστορικός.

Ένδειξη αυτής της τάσης χαρακτήρισε το γεγονός της βεβήλωσης μνημείων για τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο με αντιρωσικά συνθήματα.

«Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διαχωρίζονται. Τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης στην προσπάθεια να νικηθεί ο εθνικοσοσιαλισμός, για τα οποία οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες, δεν μπορούν να υποτιμώνται» εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, πρόσθεσε η κυρία Πέντερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr