Ισραήλ: Συμφωνία με Εμιράτα ναι, απόκτηση μαχητικών F-35 από τα ΗΑΕ όχι

0
71

Το Ισραήλ δεν έχει αμβλύνει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε πώληση εξελιγμένων όπλων από τις ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η οποία θα μπορούσε να μειώσει τη στρατιωτική ανωτερότητά του, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ανακοίνωση ακολουθεί ένα δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει μια «γιγαντιαία» πώληση υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 στα ΗΑΕ στο πλαίσιο της κίνησης της χώρας του Κόλπου την περασμένη εβδομάδα να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Με βάση όσα είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, η Ουάσινγκτον αποφεύγει να πουλήσει όπλα στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να βλάψουν το «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» (QME) του Ισραήλ. Αυτό ισχύει για τα F-35, που έχει αρνηθεί να πουλήσει σε αραβικά κράτη, ενώ το Ισραήλ τα έχει αγοράσει και τα έχει αναπτύξει.

«Στις συνομιλίες (για τη συμφωνία εξομάλυνσης με τα ΗΑΕ) το Ισραήλ δεν άλλαξε τις σταθερές θέσεις του κατά της πώλησης σε οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής όπλων και αμυντικών τεχνολογιών που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη (στρατιωτική) ισορροπία», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί πως τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να κλείσουν συμβόλαια νέων πωλήσεων αμερικανικών όπλων μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εξομάλυνσης την περασμένη Πέμπτη.

Ο υπουργός Πληροφοριών Έλι Κοέν, παρατηρητής στο συμβούλιο ασφαλείας του Νετανιάχου, είπε πως σε αυτό το φόρουμ λήψης αποφάσεων δεν έγινε καμιά συζήτηση για οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική QME και πως το Ισραήλ δεν συμφώνησε σε οποιεσδήποτε αλλαγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το Ισραήλ δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στο να προχωρήσει και να αλλάξει η διευθέτηση», δήλωσε ο Κοέν στη δημόσια ραδιοφωνία Kan.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr