Ισραήλ: Αθώος ο αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα αυτιστικό Παλαιστίνιο το 2020

0
27

Ο Ιγιάντ αλ Χαλάκ 32 ετών, πήγαινε σε ένα σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες όπου εργαζόταν ως εθελοντής, όταν η αστυνομία τον κυνήγησε και τον σκότωσε 

Ισραηλινό δικαστήριο αθώωσε σήμερα έναν αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε έναν αυτιστικό Παλαιστίνιο το 2020, κρίνοντας ότι το θύμα κατά λάθος θεωρήθηκε ότι ήταν μαχητής και ότι το περιστατικό συνέβη υπό συνθήκες «πρωτοφανούς έντασης».

Ο Ιγιάντ αλ Χαλάκ 32 ετών, πήγαινε σε ένα σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες όπου εργαζόταν ως εθελοντής, όταν η αστυνομία τον κυνήγησε και τον σκότωσε – ένα περιστατικό που πυροδότησε διαδηλώσεις και μεγάλη καταδίκη εν μέσω ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας.

Το 2021 οι εισαγγελείς κατέθεσαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια εναντίον του νεοσύλλεκτου αστυνομικού ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ. Ο τελευταίος δεν κατονομάζεται στο κατηγορητήριο και περιγράφεται ως κατώτερος νεοσύλλεκτος της ημιστρατιωτικής συνοριοφυλακής, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εφέδρους.

Η δικαστής Μίριαμ Λομπ εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του θύματος καθώς αθώωσε τον κατηγορούμενο με βάση αυτό που περιέγραψε ως εσφαλμένη ταυτοποίηση του Χαλάκ ως απειλή, αφού αυτός ενώθηκε με έναν άλλο αστυνομικό που ήδη καταδίωκε τον Παλαιστίνιο.

«Δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η στρατιωτικοποιημένη δράση χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή ένταση – μια αίσθηση αβεβαιότητας που περιβάλλει κάθε επιχείρηση όταν το ένα γεγονός ακολουθεί το επόμενο», ανέφερε η απόφαση των 70 σελίδων.

Οι Παλαιστίνιοι καταδικάζουν εδώ και καιρό αυτό που λένε ότι είναι βάναυση μεταχείριση από την ισραηλινή αστυνομία και στρατιώτες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Ο γιος μου είναι θαμμένος στο νεκροταφείο και ο δολοφόνος είναι ελεύθερος και μπορεί να τριγυρνά. Αυτό είναι αδικία”, είπε η μητέρα του Χαλάκ, η Ράνα, σφίγγοντας το κεφάλι της στα χέρια της.

Ο πατέρας του, ο Χέιρι, είπε ότι ελπίζει να ασκηθεί έφεση σε ανώτερο δικαστήριο.

Το τμήμα του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο επιβλέπει τις έρευνες της αστυνομίας, τόνισε ότι θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει αφού μελετήσει την ετυμηγορία.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης την απόφαση. «Τα αποκαλούμενα δικαστήρια και δικαστικό σύστημα στο Ισραήλ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ίδιου του συστήματος κατοχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η ισραηλινή αστυνομία λέει ότι οι αξιωματικοί χρησιμοποιούν βία ή ανοίγουν πυρ μόνο όταν είναι απαραίτητο και ότι είχαν υποψιαστεί ότι ο Χαλάκ -ο οποίος δεν άκουσε τις εβραϊκές και αραβικές προειδοποιήσεις να σταματήσει και φορούσε μάσκα COVID-19- είχε όπλο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο άοπλος Χαλάκ τράπηκε σε φυγή, με αποτέλεσμα να αρχίσει η καταδίωξή του κατά την οποία ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε στα πόδια και αστόχησε, και μετά ο κατηγορούμενος πυροβόλησε θανάσιμα στο στομάχι τον Χαλάκ, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr