Ισημερινός: Σε ομαλή λειτουργία το αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ – Ήταν κλειστό λόγω ηφαιστειακής τέφρας

0
126

Το αεροδρόμιο της πόλης Γουαγιακίλ, πρωτεύουσας της επαρχίας Γουάγιας του Ισημερινού (νοτιοδυτικά), όπου η δραστηριότητα ανεστάλη προχθές Σάββατο εξαιτίας της τέφρας που εκλύεται από το ηφαίστειο Σανγκάι, επανήλθε σε ομαλή λειτουργία χθες Κυριακή, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας των Άνδεων.

«Το αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ λειτουργεί κανονικά», ανέφερε μέσω Twitter η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

Εξήγησε ότι διάδρομοι και εγκαταστάσεις καθαρίστηκαν σχολαστικά από «την τέφρα του ηφαιστείου Σανγκάι», περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Κίτο.

Νέφη ηφαιστειακής τέφρας που εκλύεται εξαιτίας της δραστηριότητας στο ηφαίστειο πλήττουν πέντε από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού.

Το αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ είχε αναστείλει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο για τον ίδιο λόγο.

Το Σανγκάι, ο επιβλητικός, χιονισμένος κώνος του οποίου υψώνεται στα 5.230 μέτρα, συγκαταλέγεται στα αρκετά ενεργά ηφαίστεια του Ισημερινού, όπως επίσης το Τουνγκουράουα και το Κοτοπάξι, νότια της πρωτεύουσας Κίτο.

Στο Σανγκάι θεωρείται ότι η εκρηκτική δραστηριότητα συνεχίζεται αδιαλείπτως από το 1628, σύμφωνα με το ινστιτούτο γεωφυσικής της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr