Ιράν: Ποινές φυλάκισης σε 10 στρατιωτικούς για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing στην Τεχεράνη, τον Ιανουάριο του 2020

0
49

Ο βασικός κατηγορούμενος, ο διοικητής του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Tor M-1, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών 

Δέκα Ιρανοί στρατιωτικοί καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές από ένα μέχρι 10 χρόνια φυλάκισης για τον ρόλο τους στη συντριβή ενός ουκρανικού Boeing, το οποίο καταρρίφθηκε κοντά στην Τεχεράνη τον Ιανουάριο του 2020, όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο των δικαστικών αρχών της χώρας.

Ο βασικός κατηγορούμενος, ο διοικητής του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Tor M-1, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών επειδή αγνόησε τις εντολές της ιεραρχίας και κατέρριψε το αεροσκάφος. Οι υπόλοιποι εννέα καταδικάστηκαν σε ποινές από ένα μέχρι τρία χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με το Mizan Online.

Ο διοικητής ήταν εκείνος που «εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον της ουκρανικής πτήσης PS752» παραβαίνοντας τις εντολές και τις οδηγίες που είχε λάβει, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το πρακτορείο δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για την ταυτότητα των καταδικασθέντων. Μεταξύ αυτών ήταν τέσσερις υπεύθυνοι του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, ένας διοικητής αεροπορικής βάσης και ένα στέλεχος του κέντρου ελέγχου.

Στις 8 Ιανουαρίου 2020 οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν το αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από την Τεχεράνη προς το Κίεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 176 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ιρανοί και Καναδοί, Τον Νοέμβριο του 2021 οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η δίκη δέκα στρατιωτικών.

Τη νύχτα της τραγωδίας οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας του Ιράν ήταν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας. Η Τεχεράνη είχε μόλις επιτεθεί σε μια βάση που χρησιμοποιούσε ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ, σε αντίποινα για τον θάνατο, πέντε ημέρες νωρίτερα, από αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη, του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, του αρχιτέκτονα της περιφερειακής στρατηγικής του Ιράν. Για τον λόγο αυτόν, οι ιρανικές αρχές ανέμεναν μια ενδεχόμενη αντίδραση εκ μέρους των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr