Ιράκ: Επτά ρουκέτες σε βάση όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ

0
149

Επτά ρουκέτες έθεσαν απόψε στο στόχαστρο αεροπορική βάση όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες βόρεια της Βαγδάτης, το πιο πρόσφατο μέχρι σήμερα επεισόδιο σειράς επιθέσεων την ευθύνη για τις οποίες αποδίδει η Ουάσινγκτον σε φιλοϊρανικές παρατάξεις.

Στις 3 Μαρτίου, ένας Αμερικανός υπεργολάβος σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης εναντίον μιας άλλης αεροπορικής βάσης, εκείνης της Άιν αλ-Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ. Η σημερινή επίθεση δεν προκάλεσε ούτε θύματα ούτε ζημιές στο εσωτερικό της βάσης Μπάλαντ, διευκρίνισε στο AFP αξιωματούχος ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόνο δύο ρουκέτες έπεσαν στον περίβολο της βάσης, ενώ άλλες πέντε συνετρίβησαν στο κοντινό χωριό αλ-Μπου Χάσαν.

Οι ρουκέτες, τύπου Κατιούσα, εκτοξεύθηκαν από χωριό της γειτονικής επαρχίας Ντιγιάλα, ανατολικότερα, από όπου έχει εντοπισθεί ότι έχουν εκτοξευθεί και άλλες φορές ρουκέτες εναντίον της Μπάλαντ, συνέχισε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται Ιρακινούς αξιωματούχους ασφαλείας, τουλάχιστον πέντε ρουκέτες έπληξαν την αεροπορική βάση Μπάλαντ, χωρίς να προκαλέσουν απώλειες. Ιρακινοί στρατιωτικοί ανέφεραν πως άλλες δύο ρουκέτες έπεσαν έξω από την αεροπορική βάση και προκάλεσαν ζημιές στο σπίτι ενός αμάχου, χωρίς να αναφερθούν απώλειες.

Προς το παρόν κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις σημερινές εκτοξεύσεις ρουκετών, όμως η Ουάσινγκτον δείχνει κάθε φορά με το δάχτυλο πολλές ένοπλες οργανώσεις που εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται από το Ιράν.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, έχουν επαναληφθεί τα πυρά ρουκετών στο Ιράκ εναντίον Αμερικανών στρατιωτών ή της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έτσι, ρουκέτες έπεσαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη και άλλες έθεσαν στο στόχαστρο την αεροπορική βάση Μπάλαντ, τραυματίζοντας έναν Ιρακινό υπάλληλο αμερικανικής εταιρίας για τη συντήρηση των F-16.

Ρουκέτες έπληξαν επίσης μια στρατιωτική βάση όπου σταθμεύει ο συνασπισμός στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ, πρωτεύουσας του Ιρακινού Κουρδιστάν, στον βορρά. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων ένας ξένος επιχειρηματίας που εργαζόταν για τον συνασπισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr