ΗΠΑ: Δασμοί σε εισαγωγές φύλλων αλουμινίου σε Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία και άλλες χώρες

0
38

Νέους δασμούς ύψους 1,96 δισεκ. δολαρίων, από 18 χώρες, επιβάλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές προϊόντων φύλλων αλουμινίου, (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), μετά την απόφαση ότι γινόταν ντάμπινγκ στα προϊόντα αυτά (σ.σ.: ότι πωλούνταν σε τιμές χαμηλότερες από τις κανονικές).

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος στο Fox Business Network οι δασμοί επιβλήθηκαν άμεσα σε χώρες, όπως η Γερμανία και το Μπαχρέιν, αν και η απόφαση του υπουργείου για το ντάμπινγκ ήταν προκαταρκτική. Όπως σημείωσε, από την απόφαση επηρεάζονται επίσης η Βραζιλία, η Κροατία, η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, το Ομάν, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, το Ταϊβάν και η Τουρκία.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι την τελική απόφαση θα λάβει η Επιτροπή για το Διεθνές Εμπόριο των ΗΠΑ το Φεβρουάριο του 2021. Η Κίνα, διευκρίνισε, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αλουμινίου, κάτι που οδήγησε σε υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα της Κίνας που εκτόπισε την παραγωγή σε άλλες χώρες και κατέληξε σε ντάμπινγκ στις ΗΠΑ.

Οι δασμοί είναι υψηλότεροι για τα γερμανικά προϊόντα, με συντελεστές 52% έως 132%, ενώ οι συντελεστές για τα προϊόντα του Μπαχρέιν είναι μονοψήφιοι. Ο Ρος είπε ότι η αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ ορισμένων προϊόντων εν μέσω της πανδημίας, όπως των οχημάτων και σκαφών αναψυχής, αύξησε τη σημασία της τιμολόγησης των φύλλων αλουμινίου.

Σημειώνεται ότι ο κλάδος αλουμινιού στη χώρα μας αποτελεί τον πιο εξαγωγικό μετά τα πετρελαιοειδή. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr