Η Βρετανία αλλάζει σελίδα: Οι καινοτομίες στο τελετουργικό της στέψης του Καρόλου Γ΄ και το υπέρογκο κόστος της τελετής

0
160

Ο Κάρολος στέφθηκε Βασιλιάς της Βρετανίας και η Καμίλα Βασίλισσα σε μια πολυτελή τελετή παρουσία 2.300 καλεσμένων η οποία ωστόσο, κόστισε αρκετά εκατομμύρια στους φορολογούμενους πολίτες της Βρετανίας

Από σήμερα η Βρετανία αλλάζει σελίδα. Ο Κάρολος στέφθηκε Βασιλιάς της Βρετανίας και η Καμίλα Βασίλισσα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ σε μια πολυτελή τελετή παρουσία 2.300 καλεσμένων η οποία ωστόσο, κόστισε αρκετά εκατομμύρια στους φορολογούμενους πολίτες της Βρετανίας. 

Την ιστορική τελετή με παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων παρακολούθησαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 300.000.000 τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η σημερινή τελετή περιείχε αρκετές καινοτομίες σε σχέση με τη στέψη της βασίλισσας Ελισσάβετ το 1952.

στεψη

Μία από τις σημαντικότερες είναι πως ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ συμπεριέλαβε στην τελετή στέψης πολλές διαφορετικές θρησκείες. 

στεψη

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο ανταποκριτής από το Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός, το γεγονός πως ο βασιλιάς Κάρολος πρόσθεσε στον όρκο του την ανάγκη να είναι προστάτης όλων των θρησκειών και πίστεων δίνει ένα ιδιαίτερο τόνο στη στέψη του. Επιπλέον, αισθητή είναι πλέον και η παρουσία αρκετών γυναικών. Υπήρχαν αρκετές γυναίκες παρουσίες τόσο στο στράτευμα, όσο και σε πολιτικούς, σε μέλη του ιερατείου και εκπροσώπους εθνοτικών μειονοτήτων. Πρόκειται για καινοτομίες που έχουν ως στόχο να δείξουν πως η Βρετανία εκσυγχρονίζεται, το ίδιο και οι αρχαίοι θεσμοί της και η χώρα σήμερα είναι πολύ διαφορετική από τη Βρετανία του 1953 όταν στέφθηκε η μητέρα του. 

στεψη

Το υπέρογκο κόστος της τελετής

Παρά το γεγονός πως το Παλάτι του Μπάκιγχαμ άφησε να εννοηθεί πως επρόκειτο για μια πιο εκσυγχρονισμένη και λιτή τελετή, οι νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μόνο η ασφάλεια θα κοστίσει 150 εκατομμύρια λίρες από χρήματα των φορολογουμένων ενώ δεν αποκλείεται συνολικά το κόστος να φτάσει ενδεχομένως και τα 250 εκατομμύρια λίρες. 

στεψη

Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως 2 εκατομμύρια τουρίστες έφτασαν στη Βρετανία για να παρακολουθήσουν την τελετή με την κυβέρνηση να αναμένει και την ανάλογη ενίσχυση στην οικονομία της από την αύξηση αυτή των τουριστών. Συγκεκριμένα, οι εταιρίες ανάλυσης εκτιμούν ότι αυτό το τριήμερο η βρετανική οικονομία ενδεχομένως να ενισχυθεί με 8 δις. λίρες. 

 

στεψη

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr