Η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν επισήμως αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

0
163

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα από κοινού επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι χθες συνεδρίασε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων, προκειμένου να εξεταστεί η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών, το συντομότερο δυνατό.

Αν και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να καλωσορίσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία στη Συμμαχία, η Τουρκία επιμένει ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες, διότι δεν έχει λάβει ακόμα απαντήσεις σχετικά με τις ανησυχίες ασφαλείας της.

Από την πλευρά τους πάντως, τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ μιας συνοπτικής διαδικασίας προσχώρησης για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, με στόχο την υπογραφή του πρωτοκόλλου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν να μετέχουν με το καθεστώς «χώρας παρατηρητή» στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.

Για να συμβεί όμως αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να συζητήσει με τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες ώστε να βρεθεί λύση εντός δύο εβδομάδων, οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν, να ζητήσει ανταλλάγματα κι από άλλες χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, ή ακόμα και από την ίδια την ΕΕ.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr