Η Σουηδία εκδίδει στην Τουρκία υποστηρικτή του PKK

0
35

Ο 35χρονος καταδικάστηκε σε πάνω από τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Τουρκία το 2014 επειδή μετέφερε μια τσάντα που περιείχε κάνναβη, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σουηδίας που έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του στις αρχές Ιουνίου.

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την έκδοση στην Τουρκία ενός υποστηρικτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ο οποίος έχει καταδικαστεί στη χώρα του για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, ανταποκρινόμενη de facto σε έναν όρο που έχει θέσει η Άγκυρα για να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε την έκδοση από τη Σουηδία ενός 35χρονου Τούρκου πολίτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασράφ Αχμέντ, αξιωματούχος του σουηδικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο εν λόγω 35χρονος πολίτης υποστηρίζει ότι στοχοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση για τη στήριξή του στο PKK.

Μόλις ειδοποιηθεί το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η σουηδική κυβέρνηση θα έχει περιθώριο τέσσερις εβδομάδες για να εκδώσει τον άνδρα.

Αυτός ο 35χρονος καταδικάστηκε σε πάνω από τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Τουρκία το 2014 επειδή μετέφερε μια τσάντα που περιείχε κάνναβη, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σουηδίας που έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του στις αρχές Ιουνίου.

Αφού αποφυλακίστηκε υπό όρους, μετακόμισε στη Σουηδία, αλλά συνελήφθη τον Αύγουστο μετά από αίτημα της τουρκικής εισαγγελίας, απαιτώντας να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι στόχος των τουρκικών αρχών λόγω της υποστήριξής του στο PKK.

Η Τουρκία θέτει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκατρείς μήνες, κατηγορώντας την για την επιείκειά της προς τους Κούρδους μαχητές που φιλοξενεί στο έδαφός της.

Η Άγκυρα ζητά την έκδοση δεκάδων ακτιβιστών που διαμένουν σε σουηδικό έδαφος, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Ένα αίτημα αδύνατο να ικανοποιηθεί σύμφωνα με τη σουηδική κυβέρνηση, καθώς τα ανεξάρτητα δικαστήρια έχουν τον τελευταίο λόγο σε αυτές τις υποθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr