Η Σουηδία ανακοίνωσε επίσημα ότι θα υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

0
252

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι η χώρα της θα υποβάλει επισήμως αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, μετά το αντίστοιχο βήμα που έκανε η γειτονική Φινλανδία, μια κίνηση που θα επαναχαράξει τον γεωπολιτικό χάρτη της βόρειας Ευρώπης.

Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Μαγκνταλένα Άντερσον στην Στοκχόλμη.

Η Σουηδή πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας η απόφαση να εγκαταλείψει η χώρα το δόγμα της στρατιωτικής ουδετερότητας, που αποτελούσε κεντρικό στοιχείο της σουηδικής εθνικής ταυτότητας για περισσότερα από 200 χρόνια, αποτελεί μια ιστορική αλλαγή.

«Βγαίνουμε από μια εποχή, για να μπούμε σε μια νέα» είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας.

«Θα ενημερώσουμε το ΝΑΤΟ ότι θέλουμε να γίνουμε μέλος της συμμαχίας» είπε η κ. Άντερσον.

Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της «σήμερα, αύριο ή την Τετάρτη», συγχρονιζόμενη με τη Φινλανδία.

Η ίδια πρόσθεσε: «Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το καλύτερο για την Σουηδία και τον σουηδικό πληθυσμό είναι να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ», σημειώνοντας πάντως ότι «δεν βλέπει» κάποια στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας αυτή τη στιγμή.

«Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το σουηδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έδωσε πράσινο φως για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, θα εκφράσει όμως επιφυλάξεις για την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της.

Η κοινή γνώμη τόσο στην Σουηδία όσο και στην Φινάνδία ήταν κατηγορηματικά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την οποία οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια δραματική αλλαγή υπέρ της ένταξης.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr