Η περίεργη υπόθεση του μέντιουμ, ο Νταλί και το τεστ DNA

0
108

Η Πιλάρ Αμπέλ, μια γυναίκα από την Χιρόνα της Καταλανίας η οποία εμφανίζεται ως ειδική στην χαρτομαντεία των καρτών Ταρώ καθώς και αστρολόγος, κατέθεσε το 2015 αγωγή πατρότητας, ζητώντας να αναγνωριστεί ως κόρη του Σαλβαντόρ Νταλί.  

Είχε υποβάλλει τότε αγωγή κατά του Ισπανικού κράτους καθώς και κατά του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του διάσημου σουρεαλιστή καλλιτέχνη, ο οποίος πέθανε το 1989 και βρίσκεται θαμμένος σε μια κρύπτη του σχεδιασμένου από τον ίδιον Θεάτρου και Μουσείου Νταλί στην πατρίδα του, την Φιγκερόα.

Πριν από τρία χρόνια όμως (το 2017) είχε ανασυρθεί η σωρός του ώστε να γίνει τεστ DNA προκειμένου να εξεταστεί αν τα επίμονα αιτήματα και οι αγωγές της Πιλάρ Αμπέλ μπορούσαν να έχουν κάποια βάση.  

Η 64χρονη σήμερα Αμπέλ ισχυριζόταν ότι η μητέρα της, που δούλευε στο Καντακές όπου βρισκόταν και το σπίτι της οικογένειας του Νταλί, της είχε εξομολογηθεί ότι είχε ερωτική σχέση με τον Νταλί και ότι η ίδια ήταν καρπός του έρωτά τους το 1955.

Σε περίπτωση που δικαιωνόταν το αίτημά της, η Αμπέλ θα μπορούσε να διεκδικήσει το ένα τέταρτο της περιουσίας του Νταλί, που ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Αντιθέτως, το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της τον Οκτώβριο του 2017 εφόσον δεν είχε προκύψει καμιά απολύτως ομοιότητα στο τεστ DNA (σε δείγμα μαλλιών, νυχιών και οστών του νεκρού), χρεώνοντάς της παράλληλα το κόστος της εκταφής της σωρού του που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς και ανέρχεται στα 7.000 ευρώ.  

Η Αμπέλ είχε αρνηθεί να καταβάλλει το ποσό, καταθέτοντας έφεση με την οποία αμφισβητούσε την διαδικασία και τον τρόπο που οι αρχές εξέτασαν τα δείγματα από τη σωρό του Νταλί. 

Η έφεση απορρίφθηκε τελικά την περασμένη Δευτέρα 18 Μαίου 2020 από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Μαδρίτης, που την καλεί εκ νέου με την απόφασή του να πληρώσει το κόστος της εκταφής.  

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν υπάρχει βάση στις εικασίες της Πιλάρ Αμπέλ, η οποία απλά «επιζητεί να κινήσει υποψίες» σχετικά με «την αντικειμενικότητα και την ικανότητα» των εργαζόμενων στην υπηρεσία που είχε αναλάβει το τεστ.  

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Γκαλά-Σαλβαντόρ Νταλί εκφράζουν με επίσημη δήλωσή τους την «ικανοποίησή» τους με την απόφαση, η οποία «τιμά» την μνήμη του καλλιτέχνη, θέτοντας τέλος σε μια «θλιβερή ιστορία».  

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο επεισόδιο αυτής της ιστορίας. Η Αμπέλ έχει δικαίωμα να ασκήσει νέα έφεση εντός είκοσι ημερών, και, αν λάβουμε υπόψη την προϊστορία αυτής της παράξενης υπόθεσης, το πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνει.  

Πηγή: news.artnet.com

Πηγή: skai.gr