Η νέα παράσταση χορού της Ίριδας Καραγιάν στο θέατρο Θησείον

0
248

Μετά το «Α dance as a dance» (2021), που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, η Ίρις Καραγιάν επιστρέφει στο θέατρο Θησείον (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή) με τη νέα παράστασή της «Make any sound Make any sound move Make any sound move us», από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου, στις 21:00.

Πηγή έμπνευσης είναι η προσέγγιση και οι πρακτικές της Αμερικανίδας συνθέτριας Pauline Oliveros, ειδικότερα η πρακτική της «βαθιάς ακρόασης» (deep listening) και η συλλογή «Sonic Meditations» (1971) που εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στην ηχητική αντίληψη, την ευαισθησία και την οξυμένη προσοχή μέσω της ενδυνάμωσης της ακρόασης. Επιλεγμένα scores από το αρχείο της Oliveros οικειοποιούνται, αναμειγνύονται και λειτουργούν ως οδηγοί αντίληψης και ενεργοποίησης στην παράσταση.

 Οι ερμηνεύτριες Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Καραγιάννη και Σωτηρία Κουτσοπέτρου παρατηρούν μέσω των αισθήσεων, αφουγκράζονται το περιβάλλον, και ενεργοποιούν τη φαντασία τους, καθώς βουτάνε και αφήνονται σε μία συνθήκη συνεχούς ροής. Δοκιμάζουν πώς μπορούν να αναπτύξουν μία διευρυμένη συνειδητότητα σχετικά με το πώς κινούνται στον χώρο, αντηχούν και συνηχούν.

 Η Ίρις Καραγιάν επαναπροσεγγίζει τη χορογραφική πρακτική της και αποζητά την εμπειρία, την έκφραση, την ετερότητα και τη σύνδεση. Με το «Make any sound Make any sound move Make any sound move us» προτείνει την εμβάθυνση σε αυτό που ακούμε και βλέπουμε, αλλά και στον τρόπο που συνδεόμαστε με ό,τι βρίσκεται γύρω μας.

 Η Καραγιάν είναι ιδρυτικό μέλος και χορογράφος της ομάδας χορού ΖΗΤΑ. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2010 απέσπασε το 1ο βραβείο Χορογραφίας Jarmila Jebrakova award στο New Europe Festival 2010, με τα έργα «A time to mourn» (2009) και «Legacy» (2010). Ανακηρύχθηκε καλλιτέχνης Aerowaves το 2013 με το έργο «Mothers», καθώς και το 2020 με το έργο «Unauthorised».

 Συνεργάζεται με καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών, του κινηματογράφου και των εικαστικών τεχνών πραγματοποιώντας διάφορα πρότζεκτ. Έχει διδάξει στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στη Ραλλού Μάνου, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Ναυπλίου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο του Γέρακα. Συνεργάστηκε με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από το 2013 έως το 2019 διδάσκοντας κίνηση σε ανθρώπους με και χωρίς αναπηρίες, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «Χορός χωρίς διακρίσεις». Το 2018-2019 απέσπασε την υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright συνεχίζοντας την καλλιτεχνική έρευνά της στη Νέα Υόρκη και το 2020 την υποτροφία του Bogliasco Foundation στην Ιταλία. Τα έργα της έχουν υποστηριχθεί και επιχορηγηθεί από το ΥΠΠΟΑ, το ΕΚΕΘΕΧ, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 Η παράσταση «Make any sound Make any sound move Make any sound move us» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 Τη μουσική επιμελείται ο Νίκος Βελιώτης και τους φωτισμούς η Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Παραγωγή: Ομάδα χορού ΖΗΤΑ. Φωτογραφίες: Ελισάβετ Μωράκη. Λόγω των ισχυόντων μέτρων προστασίας κατά της διασποράς της Covid-19, το κοινό, για να προμηθευτεί το εισιτήριο εισόδου, πρέπει να ακολουθήσει τον σύνδεσμο: https://www.ticketservices.gr/event/make-any-sound-move-us/

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr