Η διαλεύκανση της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, προτεραιότητα που «σπρώχνει» πίσω τις εκλογές

0
10

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη να γίνει πλήρης διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Το αδιαμφισβήτητα βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, αποτυπώνεται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης η οποία έχει θέσει δύο αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες: την πλήρη και με απόλυτη διαφάνεια διερεύνηση των συστημικών αιτιών που οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία – πέραν του ανθρώπινου λάθους που ερευνά η δικαιοσύνη – και τη λήψη μέτρων άμεσης εφαρμογής για τη βελτίωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων.

Το πρώτο στίγμα από τις άμεσες διαπιστώσεις και ενέργειες που θα ακολουθήσουν από πλευράς κυβέρνησης αναμένεται να δοθεί αύριο Τετάρτη, κατά τη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει ο Υπουργός Επικρατίας αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στη Λάρισα χθες και στη Θεσσαλονίκη σήμερα ,στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά και σε συγκοινωνιακές υποδομές.

Ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης είναι ότι η διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης αυτής είναι επιβεβλημένη για λόγους τόσο θεσμικούς, όσο και κοινωνικούς και “σε αυτό το πλαίσιο κινούνται όλες οι πρωτοβουλίες και διαδικασίες προκειμένου η ελληνική κοινωνία να λάβει απαντήσεις για όλα, με εγκυρότητα και με τεκμηρίωση” σχολίαζε κυβερνητικός παράγων.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξάλλου, τόνισε ότι δεν υπάρχει “καμία διάθεση εξωραϊσμού της κατάστασης, ούτε κατά την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης. Πότε άλλωστε δεν κρυφτήκαμε. Ούτε και τώρα κρυβόμαστε” σημειώνοντας ότι επιδίωξη είναι “μια ψύχραιμη και υπεύθυνη αποτίμηση. Επιδιώκουμε την αλήθεια με κάθε ειλικρίνεια. Η Κυβέρνηση εγγυάται ότι θα χυθεί άπλετο φως σε κάθε διάσταση του γεγονότος, γιατί αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στα θύματα, στις οικογένειές τους, αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Όποιες ευθύνες υπάρχουν, θα αποδοθούν. Και ταυτόχρονα χρέος μας είναι να κάνουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου να μην ξανασυμβεί ένα τέτοιο τραγικό γεγονός” διαβεβαίωσε ο Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ταυτόχρονα κατά τη συνεδρίαση του Υποπυργικού Συμβουλίου της Πέμπτης θα υπάρξει ενημέρωση από τον Γιώργο Γεραπετρίτη για τα ζητήματα του τραγικού δυστυχήματος , ενώ αναμένεται να συζητηθούν θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που επιβάλλονται για θέματα που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη να γίνει πλήρης διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας αλλά και των όσων οδήγησαν σε αυτή και παράλληλα να εξασφαλίσει ότι θα προχωρήσει άμεσα και η διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος.

Παρότι πάντως αρχικά ήταν προγραμματισμένο, ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται πλέον να κάνει κάποια αναφορά στον κατώτατο μισθό, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει επουδενί να φανεί στην κοινή γνώμη ότι επιχειρείται να αλλάξει η ατζέντα της επικαιρότητας .

Κατά συνέπεια για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα η στόχευση της κυβέρνησης θα αφορά αποκλειστικά το δυστύχημα των Τεμπών και ότι σχετίζεται με αυτό.Η προτεραιότητα αυτή φαίνεται δε, ότι ωθεί προς τα πίσω και κάθε συζήτηση για τον χρόνο των επερχόμενων εκλογών για τις οποίες οι απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ διίστανται για το αν θα πρέπει να διεξαχθούν στην -μέχρι πρότινως – κλειδωμένη ημερομηνία της 9ης Απριλίου ή πρέπει να “απομακρυνθούν” χρονικά από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Σε κάθε περίπτωση τις αποφάσεις θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Πηγή: skai.gr