Η Αρμενία ζητά βοήθεια από τη Μόσχα για την υπεράσπισή της ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν

0
257

Οι αρμενικές αρχές ζητούν από τη Ρωσία την προστασία του κυρίαρχου εδάφους της χώρας από επιθέσεις των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε την Τρίτη στην τηλεόραση ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Αρμέν Γκριγκοριάν.
 
“Δεδομένου ότι υπήρξε επίθεση κατά του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας, βάσει της συνθήκης του 1997 απευθυνόμαστε στη Ρωσία με έκκληση για προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας. Ετοιμάζεται γραπτό αίτημα”, είπε. Ο Γκριγκοριάν ελπίζει ότι η Ρωσία θα παράσχει επαρκή στρατιωτική βοήθεια, εάν οι διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν αποτύχουν. 

Το Νοέμβριο, η κατάσταση στο Ναγκόρν -Καραμπάχ και στις συνοριακές περιοχές της Περιφέρειας Σιούνικ της Αρμενίας επιδεινώθηκε απότομα. Και οι δύο χώρες αναφέρουν ότι υπήρξαν ένοπλα επεισόδια, μερικά με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα. Στις 13 Νοεμβρίου, το Ερεβάν και το Μπακού αλληλοκατηγορήθηκαν για βομβαρδισμούς κατά στρατιωτικών θέσεων των περιοχών τους. 

Η συνθήκη φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας υπογράφηκε στις 29 Αυγούστου 1997 για αρχική περίοδο 25 ετών. Η περίοδος αυτή παρατείνεται αυτόματα κατά δέκα χρόνια έως ότου οποιαδήποτε πλευρά ζητήσει τη λήξη της.

Οι πρώτοι πρόεδροι των δύο χωρών, Μπόρις Γιέλτσιν και Λεβόν Τερ-Πετροσιάν υπέγραψαν τη συνθήκη.
 

Πηγή: tass.com

Πηγή: skai.gr