Η ανάρτηση της Κάμαλα Χάρις για την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

0
255

«Οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες μας είναι ισχυροί και βαθαίνουν κάθε μέρα που περνά», έγραψε στο Twitter η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις μετά την ιστορική ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Η Κάμαλα Χάρις αναφέρθηκε στην κοινή συνάντηση του Κογκρέσου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία προήδρευσε, αναρτώντας μαζί και μια φωτογραφία.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μία βαθιά πολιτική ομιλία, η οποία άγγιξε συναισθηματικά και πολιτικά την πλειοψηφία των παρισταμένων στη συνεδρίαση, αλλά και γνωστοποίησε ιστορικά και πολιτικά στοιχεία σε μία μερίδα Αμερικανών, που πιθανόν αγνοούσαν τα φλέγοντα ζητήματα, που απασχολούν τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη γερουσιαστές σχολίαζαν πως ήταν μία από τις καλύτερες ομιλίες που απευθύνθηκαν στο Κογκρέσο από ξένους ηγέτες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πάρα πολλές φορές η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι, μία πολιτικός με μακρά πολιτική διαδρομή, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Έλληνα πρωθυπουργού, έδινε το «σήμα» στους υπόλοιπους γερουσιαστές να χειροκροτήσουν ή και να σηκωθούν, πρωτοστατώντας η ίδια, από το προεδρικό έδρανο μαζί με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις. Δίνοντας έτσι τη δική τους «συγκατάθεση» και «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική επιχειρηματολογία που ανέπτυξε από βήματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αποτίμηση της επίσκεψης

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης μετά το πέρας και της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καπιτώλιο, έκαναν λόγο για μία απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη που δείχνει ότι η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης.

Άλλωστε σε όλες τις επαφές του, δημόσιες ή κατ’ ιδίαν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειπε να υπογραμμίζει το ρόλο που έχει διαδραματίσει διαχρονικά η χώρα στη “γειτονιά” της Ανατολικής Μεσογείου, πόσο μάλλον υπό τις δεδομένες έκρυθμες συνθήκες που επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του. «Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» παρατηρούσαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Μία στάση και θεώρηση των πραγμάτων που βρίσκει σύμμαχο και συνοδοιπόρο τις ΗΠΑ καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Νάνσυ Πελόζι «υπάρχει ένα ποίημα, που λέει πως «ο καθένας μας είναι η σοδειά του άλλου. Στην Αμερική θερίζουμε τα οφέλη της δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα, τα μαθήματα, τα αρχαία διδάγματα της δημοκρατίας. Και στη συνέχεια, στην Ελλάδα θερίζουν τα πλεονεκτήματα της δικής μας δημοκρατίας. Επομένως, κατά κάποιον τρόπο, όλοι μας είμαστε η σοδειά του άλλου. Για το λόγο αυτό, οι δημοκρατίες μας έχουν μια πολύ στενή σχέση» τόνισε για να υπογραμμίσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογράμμισε και ο γνωστός φίλος της Ελλάδας, Αμερικανός Γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποία συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά την ομιλία του στο Καπιτώλιο και σε ανάρτησή του που ακολούθησε έγραψε: «Η εταιρική σχέση και η φιλία ΗΠΑ-Ελλάδας, με τις ρίζες τους σε κοινές αξίες, δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. Η δέσμευση για δημοκρατία και ασφάλεια και οικονομική ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σιδερένια» κατέληξε ο κ.Μενέντεζ.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr