Γιόχανσον: Η Ευρωπαϊκη Ένωση πρέπει να προστατεύσει τα σύνορα και τις αξίες της

0
131

Ο στόχος του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο είναι η αποσταθεροποίηση της ΕΕ μέσω της εργαλειοποίησης μεταναστών υπογράμμισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο εκ μέρους του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι ήδη έχουν καταγραφεί περισσότερες από 6.000 παράτυπες αφίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας-ΕΕ, σε σύγκριση με 150 πριν από έναν χρόνο.

Επίσης, η κ. Γιόχανσον ανέφερε ότι πρόκειται για ανθρώπους με καταγωγή από το Ιράκ, το Κονγκό, το Καμερούν και τη Συρία και συμπλήρωσε ότι «η Λευκορωσία δεν είναι χώρα υπό μεταναστευτική πίεση. Οι άνθρωποι συνήθως αναζητούν άσυλο από τη Λευκορωσία. Όχι στη Λευκορωσία».

Η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι «το καθεστώς χρησιμοποιεί τους ανθρώπους με έναν νέο τρόπο, για να ασκήσει πίεση στο Ευρωπαϊκή Ένωση. Κερδίζοντας επίσης πολλά χρήματα».

Όπως επισήμανε η κ. Γιόχανσον, τα ταξίδια οργανώνονται από την κρατική τουριστική εταιρεία Centrkurort και όσοι φτάνουν στη Λευκορωσία μένουν σε ξενοδοχεία εγκεκριμένα από το κράτος.

«Καταθέτουν 2.000-3.000 δολάρια, που δεν παίρνουν ποτέ πίσω. Παρασύρουν τους ανθρώπους στο Μινσκ. Οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρονται προς τα σύνορα. Σε μίνι βαν χωρίς σήμανση. Από άνδρες με στολές χωρίς σήμανση. Η απελπισία του Λουκασένκο είναι απόδειξη ότι οι κυρώσεις πλήττουν» υπογράμμισε η Ίλβα Γιόχανσον και προσέθεσε ότι «ο στόχος του Λουκασένκο είναι να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως έχει κάνει λάθος υπολογισμό. Η απάντησή μας ήταν ενότητα, αλληλεγγύη και δράση».

Επιπροσθέτως ανέφερε ότι το Ιράκ θα σταματήσει όλες τις πτήσεις από τη Βαγδάτη στο Μινσκ, ενώ τώρα γίνεται προσέγγιση και άλλων χωρών καταγωγής στην Αφρική, « των οποίων οι πολίτες παραπλανούνται από τον Λουκασένκο».

«Πρέπει να είμαστε σταθεροί απέναντι στον Λουκασένκο», σημείωσε η Ίλβα Γιόχανσον τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύει τα σύνορά της και τις αξίες της.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr