Για ακόμα μια ημέρα το αμερικανικό πετρέλαιο καταγράφει βουτιά

0
83

Μια ακόμα μεγάλη υποχώρηση στις τιμές του αργού οδήγησε σήμερα Τρίτη πτωτικά τα νομίσματα χωρών παραγωγής του “μαύρου χρυσού”, καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ζήτηση για πετρέλαιο δεν υπάρχει, και υπάρχει υπερσυγκέντρωση αποθεμάτων. 

Το αμερικανικό αργό, που την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, βυθίστηκε κατά 20% στην Ευρώπη, καθώς το γεγονός ότι το United States Oil Fund (USO), μεγάλος παίκτης στην αγορά, ανακοίνωσε ότι πουλάει όλα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που διακρατεί για παραδόσεις τον Ιούνιο επανέφερε στο προσκήνιο τη μείωση της δυναμικότητας των υποδομών για αποθήκευσης αργού. Η τιμή του μπρεντ σημείωσε νωρίτερα –μια πιο διαχειρίσιμη— πτώση κατά 4,7% αλλά παραμένει κάτω από τα 19 δολάρια το βαρέλι.

Πλήγμα δέχθηκαν και τα νομίσματα χωρών παραγωγής πετρελαίου. Το δολάριο Καναδά και η κορόνα Νορβηγίας σημείωσαν πτώση περίπου 0,2%, το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε κατά σχεδόν 0,4% ενώ το ρεάλ της Βραζιλίας και η ρουπία της Ινδονησίας σημείωσαν βουτιά 1% κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εκτός της αγοράς πετρελαίου, υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκλιμακώνεται η μεταβλητότητα στην αγορά που προκάλεσε η γρήγορη εξάπλωση του κορωνοϊού τους τελευταίους μήνες. Ο λεγόμενος δείκτης φόβου της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, ο VIX , υποχώρησε σε χαμηλό μηνός ενώ το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε μικρή πτώση έναντι άλλων βασικών νομισμάτων, στα 107,055 γεν ανά δολάριο και στο 1,08697 δολάριο έναντι του ευρώ.

Οι αγορές στρέφουν την προσοχή τους και στην αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) που συνεδριάζει αργότερα σήμερα και αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση αύριο. Ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη. Αναλυτές θεωρούν απίθανο η Fed να ανακοινώσει νέες σημαντικές κινήσεις πολιτικής, δεδομένης της έκτασης και του μεγέθους των μέτρων που έλαβε πρόσφατα για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο την COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr