Γερμανικός Τύπος: Το comeback του ελληνικού κρασιού

0
68

Εκτενές ρεπορτάζ για το ελληνικό κρασί φιλοξένησε στην κυριακάτικη έκδοσή της η γερμανική Express υπό τον τίτλο «Το ελληνικό κρασί γιορτάζει την αναγέννησή του».

Όπως επισημαίνεται «[…] οι αμπελουργοί στην Ελλάδα έχουν μακρά παράδοση. Αυξημένη ζήτηση έχουν τώρα – και δη και στο εξωτερικό – ειδικά οι εγχώριες ποικιλίες. Πάνω από 1.000 οινοποιίες παρασκευάζουν κρασί, από τα σύνορα στο βορρά μέχρι την Κρήτη στο νότο. Στα κόκκινα σταφύλια συγκαταλέγονται το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο, στα λευκά το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Σαββατιανό. ”Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300 ποικιλίες αμπέλου” λέει ο Πάνος Κυριαζής, ιδιοκτήτης του Vintage στην Πλάκα. 

Εκεί σερβίρει εκατοντάδες μπουκάλια ελληνικού κρασιού μαζί με πολλή γνώση. ”Τη δεκαετία του 1970 υπήρχαν αρκετά καλά οινοποιεία” λέει ο Πάνος. Ωστόσο τα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί παραγωγοί καλλιεργούσαν μόνο τις διεθνώς γνωστές ποικιλίες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων προσέθεταν και μερικά ελληνικά σταφύλια. Μετά την οικονομική κρίση του 2008 όμως πολλοί νέοι αμπελουργοί επανέφεραν τις παλιές ποικιλίες, εξηγεί η Ελένη Κεφαλοπούλου, οινολόγος και ιδρύτρια του Wines of Athens». 

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί στη συνέχεια έλληνες οινοπαραγωγούς που εξηγούν τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών ποικιλιών, πολλές από τις οποίες έχουν αποσπάσει μάλιστα στο μεταξύ και διεθνείς διακρίσεις. 
 

Πηγή: DW – Κώστας Συμεωνίδης
 

Πηγή: skai.gr