Γερμανικός Τύπος για Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο Ερντογάν υπερεκτίμησε αυτή τη φορά την ισχύ του

0
175

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική εμπλοκή στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η επικριτική έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, αλλά και οι τακτικοί ελιγμοί Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας απασχολούν και σήμερα τον γερμανόφωνο τύπο.

Επικρίσεις από την Augsburger Allgemeine με αφορμή την προφανή εμπλοκή της Τουρκίας και στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ:

“Για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα ο Ερντογάν σημειώνει επιτυχίες με τον εκβιασμό και τη στρατιωτική επιθετικότητα. Ενστικτωδώς εκμεταλλεύεται τον φόβο της Ευρώπης για τους πρόσφυγες και την εντεινόμενη αδιαφορία των ΗΠΑ. Αλλά αυτή τη φορά ο πρόεδρος ίσως υπερεκτίμησε την ισχύ του. Μόνο οι ξεκάθαρες προειδοποιήσεις και οι χειροπιαστές πράξεις μπορούν να τον σταματήσουν”.

Η Ελλάδα εξοπλίζεται

“Εξοπλισμοί πάση θυσία” επιγράφεται ανάλυση στην ιστοσελίδα Tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), που αναφέρει ότι “η Ελλάδα αισθάνεται να απειλείται από την Τουρκία” και παραθέτει αναλυτικά τα εξοπλιστικά προγράμματα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον ρόλο της Γαλλίας: “Το καλοκαίρι το ελληνικό και το γαλλικό ναυτικό προχώρησαν σε μία επίδειξη ενότητας, πραγματοποιώντας κοινά γυμνάσια. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επικρίνει την Τουρκία, όχι μόνο λόγω των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα, αλλά και λόγω της εμπλοκής στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Η Γαλλία θέλει να αποτρέψει τη διεύρυνση της τουρκικής επιρροής στη Μεσόγειο”.

Για την οικονομική πτυχή των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων o ανταποκριτής της ARD αναφέρει: “Για να πληρώσει τα νέα μαχητικά αεροσκάφη, τις φρεγάτες και τα όπλα η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά το ένα τρίτο. Στα επόμενα δέκα χρόνια η κυβέρνηση της Αθήνας θέλει να επενδύσει επιπλέον δέκα δισεκατομμύρια ευρώ στις ένοπλες δυνάμεις. Και αυτό ενώ ήδη σήμερα η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ”.

“Οπισθοδρόμηση” στην Τουρκία

Στην επικριτική για την Τουρκία “έκθεση προόδου” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζει το Spiegel Online. Όπως επισημαίνει “οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία έχουν παγώσει εδώ και χρόνια και αυτό μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, καθώς η Κομισιόν στηλιτεύει την οπισθοδρόμηση της (τουρκικής) κυβέρνησης σε ζητήματα όπως ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων”.

“Υποψήφιος παρά τη θέλησή του” επιγράφεται άρθρο της αυστριακής Die Presse για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας που αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από ευρωπαϊκές αξίες και ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ προκαλεί συνεχώς νέες συγκρούσεις. Αυτό τεκμηριώνεται στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τι είναι αυτό που εμποδίζει τα κράτη-μέλη να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις;”

Δολοφονίες αγροτών στο Βαν;

Τους πολιτικούς ελιγμούς στο εσωτερικό της Τουρκίας αναλύει η εφημερίδα Die Welt με τίτλο “Το νέο κύμα καταστολής του Ερντογάν”. Ο αρθρογράφος θεωρεί κομβικό σημείο την επικείμενη συζήτηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την άρση ασυλίας βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και επισημαίνει: “Αυτή η δοκιμασία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το ‘Καλό Κόμμα’, του οποίου η πρόεδρος, Μεράλ Ακσενέρ, δεν έχει μέχρι σήμερα εκφράσει άποψη για τις συλλήψεις (στελεχών του HDP). Το κόμμα ιδρύθηκε το 2017 ως απόσχιση του (εθνικιστικού) MHP και μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θέλει να αποτελεί μία εθνικιστική ή μία πιο μετριοπαθή κεντροδεξιά εναλλακτική λύση. Ο Ερντογάν υπολογίζει ότι το ‘Καλό Κόμμα’ αποτελεί τον αδύναμο κρίκο στο μπλοκ της αντιπολίτευσης. Το καλοκαίρι ο ίδιος και ο αρχηγός του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρότειναν σύμπραξη με τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Ακσενέρ μπορεί να αρνήθηκε. Όμως το ‘Καλό Κόμμα’ είναι στο πλευρό της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, ενώ και στο κουρδικό ζήτημα πολλοί από τους 38 βουλευτές του δεν απέχουν από τις θέσεις του AKP και του MHP. Στο ζήτημα της ασυλίας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους”.

Βαρύτατες κατηγορίες κατά των τουρκικών αρχών από την Frankfurter Rundschau, η οποία καταγγέλλει: “Πριν από τρεις εβδομάδες ο 50χρονος Οσμάν Σιμπάν και ο 55χρονος Σερβέτ, δύο Κούρδοι αγρότες από το χωριό Τσατάκ στην επαρχία Βαν, ενώ δούλευαν στα χωράφια, συνελήφθησαν από στρατονόμους κατηγορούμενοι για τρομοκρατία. Τους φόρτωσαν σε ένα ελικόπτερο και προφανώς λίγο μετά την απογείωση τους έριξαν στο έδαφος. Είχε προηγηθεί στρατιωτική επιχείρηση εναντίον θέσεων του PKK κοντά στο χωριό, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Τούρκοι στρατιώτες και τρεις μαχητές του PKK. Μετά από λίγες ώρες ο Τουρκγούτ και Σιμπάν, που δεν είχαν καμία σχέση με τις μάχες, βρέθηκαν στην εντατική σε κρατικό νοσοκομείο του Βαν. Ο Σερβέτ Τουρκγούτ πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Οσμάν Σιμπάν αρχίζει να συνέρχεται, ωστόσο έχει υποστεί βαρύ τραύμα στον εγκέφαλο”.

Πηγή: DW / Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: skai.gr