Γερμανία: Υποψήφιος της AfD κερδίζει περιφερειακές εκλογές στη Θουριγγία

0
34

Οι δύο υποψήφιοι πέρασαν στον β΄ γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου, όταν θα κριθεί εάν η Γερμανία θα εκλέξει τον πρώτο στην ιστορία της περιφερειάρχη της ακροδεξιάς.

Ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις εκλογές της περιφέρειας Ζόνενμπεργκ της Θουριγγίας, ο Ρόμπερτ Ζέσελμαν, έλαβε χθες Κυριακή 46,7% των ψήφων και προηγείται κατά 11 εκατοστιαίες μονάδες από τον υποψήφιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), τον Γιούργκεν Κέπερ.

Οι δύο υποψήφιοι πέρασαν στον β΄ γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου, όταν θα κριθεί εάν η Γερμανία θα εκλέξει τον πρώτο στην ιστορία της περιφερειάρχη της ακροδεξιάς.

Ο κ. Ζέσελμαν είναι ήδη μέλος του κρατιδιακού κοινοβουλίου της Θουριγγίας για την AfD. Το 2018 είχε καταταγεί τρίτος στην προσπάθειά του να εκλεγεί περιφερειάρχης στο Ζόνενμπεργκ.

Η οργάνωση της AfD στην Θουριγγία, με επικεφαλής τον Μπγιερν Χέκε, παρακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος ως «ξεκάθαρα δεξιά εξτρεμιστική».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, ο Μπόντο Ράμελο (Αριστερά), εξέφρασε την απογοήτευσή του και έκανε λόγο για «σοβαρό πρόβλημα, αν η πόλωση που διαπιστώνεται σημαίνει για κάποιους ψηφοφόρους ότι δεν τους αφορά πλέον η διαδικασία».

Ενόψει β΄ γύρου, ο κ. Ράμελο ζήτησε «να συσπειρωθούν και να πάρουν τον λόγο» οι δημοκράτες, καθώς και οι μεγάλες διεθνείς εξαγωγικές εταιρίες της περιοχής, τις οποίες ο υποψήφιος της ΑfD χαρακτήρισε προεκλογικά «ανεπιθύμητες». Η περιφέρεια Ζόνενμπεργκ «είναι μια από τις οικονομικά ισχυρότερες της Θουριγγίας και θα αποτελούσε πρόβλημα εάν έδινε το μήνυμα ότι οι διεθνείς εταιρίες δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτες», τόνισε ο κρατιδιακός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr