Γερμανία: Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για το Brexit

0
49

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη την εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit.

«Η Γερμανία ενέκρινε τη συμφωνία και θα το πράξει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συμφώνησαν ως προς την “θετική αποτίμηση” της συμφωνίας», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο η αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπουργό Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ , «η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτρέπειι τις υψηλές απώλειες εξαγωγών, ωστόσο αναμένεται ταυτόχρονα η αύξηση του διοικητικού κόστους, για παράδειγμα στις συνοριακές διατυπώσεις. Η συμφωνία έχει επίσης μεγάλη σημασία για τη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων μας. Σε περίπτωση “μη συμφωνίας” η γερμανική πλευρά, θα έπρεπε να αναμένει απώλειες στις εξαγωγές σχεδόν διπλάσιες από εκείνες της συμφωνίας που έχει συναφθεί τώρα», τόνισε η χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός.

«Αυτό θα είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στους παραγωγούς μας, οι οποίοι μεταποιούν κυρίως σιτηρά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ θα αλλάξει σημαντικά καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο με την εμπορική συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας θα είναι επίσης και “τρίτη χώρα”. Για το εμπόριο, αυτό σημαίνει σημαντική αύξηση του διοικητικού κόστους», πρόσθεσε η Κλέκνερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr